23 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe daralma: 493 bin kişi işsiz kaldı!

İnşaat sektöründe daralma: 493 bin kişi işsiz kaldı!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayınlanan raporda, inşaattaki ekonomik sıkıntılar yüzünden  493 bin kişi bu yıl işsiz kaldığı, konut satışlarının da düşük bir seyirde olduğu bildirildi… 



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) inşaat sektöründe bu yıl 493 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu. TMB, konutta dipten dönüşün başlamakla birlikte ekonomideki belirsizliklerin konut satışlarının düşük kalmasına neden olduğunu belirtti.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, TMB, “2019 Yılı Beklenenden Zor Geçiyor” başlıklı İnşaat Sektörü Analizi raporunu paylaştı. Devletin bu yıl inşaat yatırımlarında tasarrufa yolunda olduğu, buna bağlı olarak da inşaat yatırımlarının yıllık bazda bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16, ilk 6 ayında da yüzde 10 oranında gerilediği belirtildi. Raporda, “Tasarrufun yanı sıra yeni başlanmış birçok projeye, sözleşmesinde öngörülenden az ödenek ayrılması da müteahhitleri zor durumda bırakmıştır” ifadeleri yer aldı.

Hedefler tutmadı

Raporda, müteahhitlerin yurtdışında 20 milyar dolarlık proje gerçekleştirmelerine rağmen eylül sonunda yalnızca 7.5 milyar dolarlık seviyeye çıkılabildiği iletildi. TMB raporunda inşaat sektöründeki sıkıntıların bir sonucu olarak, istihdamda önemli bir gerileme yaşandığının altı çizilirken, haziran ayı ile birlikte son bir yıl içinde sektördeki istihdam kaybının 493 bine vardığı bilgisi yer aldı. Raporda, “Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) sektörde tamamlanmaya yakın projelere finansman desteğiyle durgunluk kaynaklı istihdam kayıplarının azaltılacağının açıklanması bu çerçevede önemlidir” bilgilendirmesi yapıldı.

Konut dipten dönüyor

TMB raporunda, geçen yılın ikinci yarısında yaşanan konut sektöründeki durgunluğun piyasayı hareketlendirme amaçlı teşvikler, kampanyalar ve düşen faiz oranlarına rağmen yılın ilk yarısında durgunluğun sürdüğü, ikinci yarıda konut satışlarında dipten dönülmesinin sinyallerinin alındığı belirtildi. Raporda konuta olan talebin azalmasının nedeninin, ekonomideki belirsizlik yüzünden tüketicilerin temkinli yaklaşması olduğu bildirildi. 

Takibe düşen krediler artıyor

Türkiye Müteahhitler Birliği raporunda yer alan bilgilerde, haziran ayından berikullanılan 224 milyar lira kredinin 15 milyar lirasının geri ödenemediği yer alırken, sektörde takibe düşme oranının yüzde 6.69’a çıkarak tüm sektör ortalamasını geçtiği yer aldı.  TBM, depreme yönelik kentsel dönüşümün  sektörün canlanması için fırsat olabileceğine dikkat çekti.

İnşaat sektörü finansman desteğini bekliyor!


Geri Dön