18 / 04 / 2024

İnşaat sektöründen 2,5 milyon kişiye istihdam

İnşaat sektöründen 2,5 milyon kişiye istihdam

Şaban Baş, inşaat sektöründeki potansiyelin tam olarak harekete geçirilmesi durumunda yaklaşık 2 milyon 500 bin kişiye iş imkanının yaratabilmenin mümkün olacağını belirtti.



Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, inşaat sektörünün yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimi ile olan doğrudan bağlantısı ve yoğun iş gücü kullanımı ve sosyoekonomik refah düzeyine olan katkısı nedeniyle ekonomik yapı içerisinde hemen her ülkede ayrı bir yeri ve öneminin bulunduğunu vurguladı.

Ekonomilerin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün yarattığı istihdam, para hacmi ve döviz girdisi ile ülkemizin de en önemli sektörlerinden biri durumunda olduğunu belirten Baş, şunları kaydetti: "Sektörün gayri safi milli hasıla içerisindeki direkt payı yüzde 6, endirekt payı ise yüzde 33'dür. Sektörün istihdama olan katkısı ise yüzde 15 dolaylarındadır. Sektör yaklaşık 200 farklı ve alt sektörü harekete geçirme gücüne sahip. Gerekli destek sağlandığında 3-4 milyar dolarlık ihracat geliri sağlayabilmektedir.

Sektör, Türkiye'nin yıllardır temel sorunlarından birisi olan istihdam yaratma konusundaki performansıyla da ön plana çıkmaktadır. Sektördeki potansiyel tam olarak harekete geçirildiğinde ülkemizde yaklaşık 2 milyon 500 bin kişiye iş imkanı yaratabilmek mümkündür. Ülkemizin kanayan yaralarından en önemlisi olan istihdam sorunu bakımından, inşaat sektörünün diğer sektörleri geride bıraktığı görülmektedir. Bu anlamda inşaat sektöründe bekleyen yatırım projeleri için ekonomik kaynaklarda yaratılacak her artış, ekonomiye yüksek katma değer olarak geri dönecektir.”

Adana İnşaat Fuarı yarın kapılarını açıyor

Şaban Baş, "Adana İnşaat 2009 Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, İş ve İnşaat Makineleri Fuarı" ile "IHS 2009  Adana  Isıtma, Havalandırma, Soğutma, Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı"nın eş zamanlı olarak 12-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ifade etti. Baş, TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılışı yapılacak fuarlara tüm kişi, kurum ve kuruluşları davet etti.

Geri Dön