25 / 04 / 2024

İnşaata yatırımı virüs de durduramadı!

İnşaata yatırımı virüs de durduramadı!

Salgınla mücadele devam ederken ihalelerin gerçekleşmesi, projelerin devam etmesi tepkileri çekiyor. 159 milyon 738 bin TL'lik kaynak ayrılan Levent Camii inşaatı için "Evde kal deniyor. Ama gece ve hafta sonu da devam eden inşaat nedeniyle kimse evinde duramıyor" diye tepkiler gelmeye başladı.



Bir yadan korona virüsüne karşı etkin önlem alınırken, bir yandan da inşaata yatırım devam ediyor. Kaynakların harcandığı projelerden bire de inşaatına şubat sonunda başlanan Levent Cami. Kanyon AVM’nin karşısında, Türkiye’nin en değerli alanlarından biri olan 18 bin 427 metrekarelik arazideki inşaat çalışması şubat ayında, yani salgının dünyada etkili olduğu dönemde başlandı. Mahalle muhtarı Atacan Türk, çalışmalara tepki gösterdi ve şu açıklamalarda bulundu: “İşçiler 24 saat boyunca çalışıyor. Mahalleli evde duramıyor.”

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; virüsle mücadelede ülkelerin vatandaşlarına kaynak aktarmak için art arda ekonomik paketler açıklanırken geçtiğimiz dönemde cami inşaatına 159 milyon 738 bin TL’lik kaynak ayrıldı. Cami ihalesini AK Parti’nin eski Rize milletvekili Abdullah Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat kazandı.

Kapalı ve açık alanlarıyla birlikte toplam 20 bin kişi kapasiteli olacak cami, klasik mimari özelliklere sahip olacak. Caminin mimarisinde Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camisi’nin örnek alındığı açıklandı.

Camide 900 araçlık 4 katlı otopark yer alacak. 23 metre ana kubbe çapına sahip olan caminin ana kubbe yüksekliği ise 44 metreye ulaşacak.

Caminin 2 minaresi 66, 2 minaresi 77 metre yükseklikte yapılacak.

İçerisinde 9 asansörün de bulunacağı camide, 2 tane çok amaçlı salon yer alacak.

‘GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’

Mahalle muhtarı Atacan Türk, özellikle yetkililerin, ‘Evde kalın’ uyarılarına rağmen camide başlanan inşaat çalışmalarının gece gündüz sürmesi nedeniyle ortaya çıkan gürültünün insanların evde rahatsız olduklarını belirtti. Türk, “Can inşaatı son hızıyla devam ediyor. İstanbul Valiliği’nden 7/24 çalışma izni alınmış. Buradaki insanları eve tıkmaya çalışıyoruz. Ama inşaat gürültüsünden dolayı evlerde kimse duramıyor. Cami yapılmasına karşı değiliz. Mahallemizde 65 yaş üstü çok sayıda insan var. Korona virüsünden dolayı insanlarımızı eve kapatmaya çalışırken inşaat gürültüsünden dolayı evde duramıyorlar. Gündüz inşaat çalışmasını yapabilirler. Fakat gece ve hafta sonları çalışma yapmamaları gerekiyor” diye konuştu.

CAMİ KARARI TARTIŞMAYLA ALINMIŞTI

Beşiktaş Müftülüğü, 2015’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne başvuruda bulunup, Levent’te yer alan Merkez Bankası’na ait 981 ada, 72 parselin imar planlarının değiştirilmesini istedi. Müftülük, ‘merkezi iş alanı’ olarak planlanmış arazinin, kısmen ‘dini tesis alanı’na, kısmen de ‘kültürel tesisler alanı’na alınmasını talep etti.

Merkez Bankası, 29 Haziran 2015 ve 30 Eylül 2015’te İBB’ye gönderdiği yazıyla plan değişikliğine karşı çıktı.

CHP’li meclis üyesi Affan Keçeci de o dönem yaptığı açıklamada “Olası bir İstanbul Depremi’nde toplanacak yer yok. Biz oranın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalmasından yanayız. Arazinin arka sokağında Levent Camii var” ifadelerini kullandı. Levent Mahallesi Muhtarı Atacan Türk de, planlara itiraz edeceklerini kaydetti.

Ancak itirazların tümü reddedildi ve plan değişikliği AK Partili üyelerin oylarıyla 2016 yılında İstanbul Belediyesi Meclisi’nde kabul edildi. 2017 yılına gelindiğinde plan değişikliği koruma kurulları tarafından kabul edildi.

Yeni imar düzenlemesinin ardından, arazinin mülkiyeti Merkez Bankası’ndan Milli Emlak‘a geçti.

Şantiyelerde 'koronavirüs' riski!

İnşaat şirketleri faaliyetlerine devam ediyor!


Geri Dön