19 / 04 / 2024

İzmir'e 2017’de 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım!

İzmir'e 2017’de 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017’de 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı. 14 yıllık toplam yatırım miktarı ise 15 milyar liraya yaklaştı. 




Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle hayata geçiren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 2017'de de yine önemli projelere imza attı. İzmir Büyükşehir, geride bıraktığımız sene boyunca 2 milyar 140 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 27 milyon liralık maddi destek de sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte İzmir Büyükşehir’in 2017 yılındaki toplam yatırım tutarı 2 milyar 650 milyon liraya yükseldi.

 

Kentlinin yaşam standartlarını yükselten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce proje hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir, aynı dönemde bir çok yatırımın da startını verdi. 


İşte İzmir’in 2017'deki yatırımları


* 450 milyon liralık yatırımla 8.8 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı hizmete girdi, 12.8 kilometreliki Konak Tramvayı’nda sona yaklaşıldı. 
* İZULAŞ bünyesine 110 adet yeni nesil otobüs hizmete alındı.  
* ESHOT'a alınan 100 körüklü otobüsün  60 adeti hizmete girdi. 
* Akıllı, çevreci ve engelli dostu bir kent ulaşımı için kurulan "Akıllı Trafik Sistemi" Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. İzmir’in tüm ana arterlerinin 24 saat kontrol ve denetim altında tutulduğu ve kent trafiğinin yönetildiği İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM) hizmete açıldı. 
* Türkiye’nin ilk full elektrikli otobüs filosunu kurmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 8.8 milyon liraya satın aldığı tamamen yerli teknolojiyle üretilen 20 elektrikli otobüs hizmete alındı.
* Deniz ulaşımına kazandırılan 15 yolcu gemisinden İhsan Alyanak ile Prof. Aziz Sancar gemileri hizmete alındı.
* 7.2 kilometre uzunluğa sahip 7 istasyondan oluşan Narlıdere –Fahrettin Altay metro hattının yapım ihale tarihi 9 Ocak olarak belirlendi. 
* Yaklaşık 320 milyona mal olan 95 metro vagonunun 75 tanesi hizmete alındı. 95 yeni vagonla birlikte filodaki toplam araç sayısı ise 4 kat arttırılarak 182’ye ulaşacak. 
* İZBAN hattını 26 kilometre daha uzatarak 136 kilometreye çıkartacak Selçuk aksının yapımı tamamlanarak hizmete açıldı. İzmir’deki raylı sistem ağı ise 165 kilometreye ulaştı. 
* Evka-3-Bornova merkez metro hattının proje çalışmaları tamamlandı. Hattın 2018 yılında inşaatına başlanacak.
* 13 kilometre uzunluğa sahip, 11 istasyondan oluşan Üçyol –Buca hattının proje ve zemin etüt çalışmaları tamamlandı. 2018 yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’na müracaat yapıldı.
* İzmir Banliyö Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Belevi İstasyonu’nun inşaatına başlandı. 
* Metro vagonları için Halkapınar’da 93 milyon TL'lik yatırımla 115 vagon kapasiteli iki katlı yeraltı otoparkı yapım çalışmaları başladı. 
* Urla’ya gemi seferleri başlatabilmek için doğal sit alanı olan bölgeye uyumlu yüzer bir iskele inşa edildi.


Geri Dön