20 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir'den 2018'de 2.5 milyar TL'lik yatırım!

İzmir Büyükşehir'den 2018'de 2.5 milyar TL'lik yatırım!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2018’de 2.5 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı.



Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle yapan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında yine önemli projelere imza attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Büyükşehir, geride bıraktığımız sene boyunca 1 milyar 963 milyon TL'lik yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 18.7 milyon TL'lik maddi destek sağladı. ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla beraber Büyükşehir’in 2018 yılı toplam yatırım tutarı 2 milyar 518 milyon liraya yükseldi.

Kentlinin yaşam standartlarını yükselten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce projeyi hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı dönemde bir çok yatırımın da startını verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT,  İZSU ve belediye şirketlerinin yatırımlarıyla beraber 2004–2018 yılları arasında kentte 17 milyar 607 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 12 milyar 400 milyon TL'lik kısmı Büyükşehir tarafından yapılırken, İZSU 2 milyar,  ESHOT 267 milyon, İZDENİZ, İZULAŞ, İZBETON şirketleri ise 496 milyon TL'lik yatırım yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aziz Kocaoğlu’nun ilk dönemi olan 2004 – 2008 döneminde yatırım tutarı 1 milyar 947 milyon TL iken, bu rakam 2009 – 2013 döneminde 4 milyar 517 milyon TL'ye 2014 – 2018 yılları arasındaki son  döneminde ise 11 milyar 141 milyon liraya çıktı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ile Moody’s İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan ‘AAA’ ulusal derecelendirme notunu 2018 'de bir kez daha onayladı.


İşte İzmir’in 2018 yılındaki yatırımlarından satır başları şu şekilde:

Ulaşıma dev bütçe


-2015 yılı Ağustos'ta çalışmalarına başlanan İzmir Ulaşım Ana Planı tamamlandı; İzmir’in 2030'a kadar izleyeceği yol haritası belirlendi.
-8.8 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı’nın ardından, 12.8 kilometre uzunluğundaki Konak Tramvayı da açıldı. Yatırım maliyeti 450 milyon TL oldu. 
-Karşıyaka Tramvay hattını Çiğli’ye uzatmak amacıyla hazırlanan proje Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na gönderildi. Onay alınmasından sonra ihale çalışmalarına başlanacak. 
-7.2 kilometre uzunluğunda 7 istasyonun yer aldığı Narlıdere –Fahrettin Altay metro hattının yapım çalışmalarına başlandı. 
-79,5 milyon Euro’ya mal olan 95 metro vagonunun hepsi hizmete alındı. 95 yeni vagonla beraber filodaki toplam araç sayısı 182’ ye ulaştı. 
-Evka-3-Bornova merkez metro hattı proje çalışmaları da tamamlandı. Hattın yapımına 2019'da başlanması planlanıyor. 
-13 kilometrelik, 11 istasyondan meydana gelen Üçyol-Buca hattının proje çalışmaları tamamlanarak AYGM’den onayı alındı. 2018 yılı yatırım programına alınması için de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na 05.12.2017 tarihinde başvuru yapıldı. 
-İzmir Banliyö Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Belevi İstasyonu’nun yapımı tamamlanma aşamasında. 2019 Ocak sonunda hizmete açılacak.
-93 milyon TL'lik yatırımla Metro vagonları için Halkapınar’da 115 vagon kapasiteli iki katlı yeraltı otoparkı yapım çalışmaları sürüyor.
-Güzelbahçe İskelesi hizmete açılarak Karşıyaka-Konak-Güzelbahçe seferleri başlatıldı. 
-Karantina İskelesi hizmete açılarak Göztepe, Alsancak, Karşıyaka yönüne seferler başlatıldı. 

Yeni arterler, yeni yollar, otoparklar

-Homeros Bulvarı'nı Otogar’a kadar uzatan ve Buca ile Bornova arasında kalan bölümü “derin tünelle” geçecek 183 milyon TL'lik projenin yapımına başlandı. 
-Hatay’da 465 kapasiteli katlı otoparkın inşaatı tamamlanarak hizmete alındı. 
-Marina Kavşağı’ndan Mithatpaşa Caddesi'ni dik kesen Deniz Feneri Sokak'taki karayolu alt geçidi hizmete açıldı.  Mithatpaşa trafiğine neşter olacak diğer bir alt geçidi ise 2019 yılının ilk yarısında kullanıma açılacak. 
-İmar planında "yol" olarak görünmesine karşın duvarla kapatılan ve Ordu Bulvarı'ndaki araç trafiğini kesintiye uğratan  arsa ulaşım aksı içine alındı; Girne ve Bostanlı yönündeki trafiği de rahatlattı. 
-153 araç kapasiteli Yeşilyurt Yeraltı, 160 araç kapasiteli Karabağlar Selvili Yeraltı ile 636 araç kapasiteli Adliye Tam Otomatik Katlı otoparklarının yapımı devam ediyor.
-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Karantina alt geçidi yapıldı ve trafik yer altına alındı. Trafiğin yeraltına alınmasıyla kazanılan Mithatpaşa Parkı önündeki 67 bin  metrekarelik alan büyük bir kent meydanı halinde getirildi.
-Kent içi toplu ulaşımda önemli bir aktarma noktası haline gelen Üçkuyular'a nefes aldıracak olan Terminal ve Otopark yapımı sürüyor.  Özel arabalarını 841 araçlık otoparka bırakan vatandaşlar, buradan da metro, tramvay, otobüs ya da vapurla diledikleri yere kolaylıkla gidebilecek. 
-2.5 milyon ton sıcak asfalt döküldü ve 2 bin 143 kilometre uzunluğunda yol yapıldı. 
-5 metre genişliğinde 235 kilometre uzunluğunda da kilit parke taşı döşendi. 
-76 adet yol, tretuvar ve kavşak düzenlemesi de tamamlandı. Sıcak asfalt, ova yollarının sathi kaplaması, kilit parke taş ve yol düzenleme çalışmaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi,  1 milyar 50 milyon TL'lik yatırım yaptı. 
- İzmir Bahriye Üçok Bulvarı düzenlendi. 
-Torbalı otoban yolunda bulunan modern döner kavşak hizmete açıldı. 
*Karaburun Bozköy’e yapılan yeni taşıt köprüsü ile Kınık Kırık Geçit Taşıt Köprüsü de vatandaşların hizmete açıldı. 
 

Kentsel dönüşüm

-İzmir Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap kapsamında 9 blokta, 280 konut, 33 işyeri hak sahiplerine konutlarının anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.
-İzmir Uzundere’de 422 konut ve 40 iş yerini kapsayan 2. Etabın inşaatına başlandı ve 3. Etap için kura çekimi yapıldı.
-Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 130 daire ve 13 dükkan olmak üzere 143 bağımsız birimden meydana gelen ilk etabın yapımına başlandı; 2. etabın kura çekimi yapıldı.
- İzmir Ege Mahallesi’nde hayata geçirilecek olan kentsel dönüşüm projesi halk ile paylaşıldı. Uzlaşma görüşmeleri halen sürüyor. Projenin ilk etabını inşa edebilmek için hazırlıklar tamamlandı.
-Gaziemir Aktepe, Emrez mahalleleri için master plan ve mimari avan proje çalışması süreçleri tamamlandı. Proje Ocak'ta hak sahiplerine proje tanıtılacak.
-İzmir Bayraklı’da hazırlanan kentsel tasarım ve mimari projeler, halk ile paylaşıldı, hak sahipleri ile görüşmeler sürüyor.
- İzmir Ballıkuyu’da proje alanının 1. etabı için hazırlanan kentsel tasarım ve mimari projeleri hak sahipleri ve halka tanıtıldı. Proje için uzlaşma görüşmelerine başlandı.
-Güzeltepe’de kentsel dönüşüm proje çalışmaları sürüyor.


Geri Dön