23 / 04 / 2024

İnşaatta kullanılan iş makineleri nelerdir?

İnşaatta kullanılan iş makineleri nelerdir?

İnşaatta kullanılan iş makineleri nelerdir? Merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İnşaatta kullanılan iş makineleri nelerdir?

İş makineleri, inşaat ve yapı sektöründe geniş çeşit yelpazesine sahip. İş makineleri, kullanılış amacı bakımından türlere ayrılıyor. Örneğin; karayolu yapım, bakım ve onarımı, su kanalları yapımı, toprak kazımı, yükleme ve yayılımı gibi işlerde kullanılan makineler iş makinesi tanımlamasına giriyor.


İş makineleri kullanıldıkları alanlara göre sınıflara ayrılıyor.


İş Makinası Türleri Nelerdir?

İş makineleri çeşitleri

1- Loder (Yükleyici):  Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşuyor. Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılıyor. 


2- Bekoloder (Kazıcı-Yükleyici): Bekoloder, bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı  kısmından oluşuyor. Loderden farkı, aynı zamanda kazıcı özelliğinin olması olarak ifade ediliyor.

 

3- Ekskavatör: Kendi bulunduğu düzeyin altında veya üzerinde iş yapabilen esnek bir iş makinası olan ekskavatör alt kısım paletli, lastik tekerlekli veya kamyon şasili olarak karşımıza çıkıyor.

4- Dozer: Bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir şekilde monte edilmiş  bir kazıcı levhadan oluşuyor. Tırtıllı veya lastik tekerlekli yol yapım makinesi olarak biliniyor.


5- Greyder : Greyderlerin ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşuyor.


6- Skreyper: Yollardaki sathi yarmaların açılıp dolguların yapılmasında, sulama kanallarının açılması, havaalanı  gibi yerlerin inşaatında tesviye yapılması, maden ocaklarındaki üst ince tabakaların kaldırılması gibi işlerde de kullanılıyor.


7- Finişer: Hazırlanmış malzemeyi, Toprak, Asfalt yada mekanik serip sıkıştırma yapan paletli, yada tekerlekli iş makinelerine deniyor.


8- Kazıcı/Yükleyici : Kazıcı Yükleyici Operatörü Paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma gibi işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan iş makineleridir.

 

9- Keçi Ayaklı, Ekskavatör ve Yükleyiciler: Bu tür makineler genellikle engebeli arazilerde, Sanayi alanlarında, Ormanlarda ve Lastik ve madeni tekerlekli makinelerin giremeyeceği alanlarda çalışıyor.

 

10- Sondaj ve Fore Kazık ,Zemin Delgi Makineleri: Her türlü zeminde delme ve delinen alanın tekrar başka bir malzeme ile doldurulması, su, termal, petrol ve doğal gaz çıkarılması halinde dikey boruların yerleştirilmesi işlerinde kullanılan makinelere deniyor.


Dünyanın En Büyük İş Makinesi

İnşaatta kullanılan iş makineleri nelerdir?

Dünya üzerinde imal edilen en büyük iş makinesi olan Bagger288 isimli döner kepçeli ekskavatör, Alman Sanayici Firma Krupp tarafından yapıldı. Bu makine daha çok madencilik ve yol kesme işlemlerinde kullanılıyor.


Bagger288 özellikleri

Bagger288, 95 metre yükseklikte ve 215 metre uzunluğunda olup, 45 bin 500 ton ağırlığı vardır ve 22 metre çapında döner kova tanburu üzerinde toplam 20 kovası bulunuyor. Ve her kova 196 ton hafriyat kapasiteli olup bir turda 3.920 ton toprak veya kaya hafriyata yer değiştirebiliyor.


Dünyanın en büyük iş makinesi ünvanını elinde tutan Bagger288 ile günde 76 bin 500 metreküpden fazla hafriyat kaldırabilmek mümkün oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön