16 / 04 / 2024

İnşaatta maliyet artıyor!

İnşaatta maliyet artıyor!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, inşaat sektöründe maliyetlerin arttığını açıkladı.



İnşaat maliyetlerinin hız kesmeden arttığını açıklayan  Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, “Beton ve demir başta olmak üzere inşaat malzemelerinin fiyatı sürekli artıyor. 


 Bu da, bizlerin hedefi olan, vatandaşlarımızın güven ve huzur içinde yaşayabilecekleri kaliteli konutları üretmek yerine, hiç arzu etmediğimiz inşaat kalitesinin düşmesine neden oluyor ya da müteahhit ev yapmak için bekliyor, beklediği her gün de zarar hanesine işliyor, maliyet artıyor. Maliyeti tüketiciye yansıtma lüksümüz de yok. Yansıtılırsa da; haksız rekabete sebep oluyor ya da kayıt dışı ekonomiye” dedi.  Kayıt dışı firmalar ve haksız rekabete değinen Karataş, “İnşaat sektöründe çok yaygın olan kayıt dışılık, kayıt altındaki firmalar için haksız rekabete neden olurken aynı zamanda devleti ciddi anlamda vergi kaybına uğratıyor. Diğer taraftan müteahhit enflasyonu engellenmiyor” açıklamasını yaptı. 


Kaliteli konutlar için

Karataş, Türkiye’de yaklaşık 19 milyonluk konut stokunun yüzde 40 gibi önemli bir kısmının riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğunu söyleyerek, “Türkiye nüfusunun yüzde 92’lik bölümü birinci ve ikinci derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşamaktadır. Bu durum ülkemizde inşaat sektörünün hızla gelişmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte; çarpık yapılaşma, altyapı eksikliği ve yeşil alan ihtiyacı gibi yaşam kalitemizi etkileyen sorunları da göz ardı etmemek zorundayız” şeklinde konuştu. 2017 yılı ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde sektörün sürdürülebilir gelişimi, kurumsallaşması ve daha hızlı bir şekilde kaliteli yeni konutlar üretilebilmesi için önünün açılması gerektiğinin altını çizen Karataş, “Konut fiyatlarının düşmesi için; devletin arsa üretmesi, süreli teşvikler yerine kalıcı indirim ve düzenlemeler yapması gerekiyor” dedi. 



Akdeniz Manşet 


Geri Dön