25 / 04 / 2024

Interpol’den Faruk Fatih Özer açıklaması! 

Interpol’den Faruk Fatih Özer açıklaması! 

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında çıkartılan Kırmızı Bülten kararının Interpol’ün sitesinde yer almadığı ortaya çıktı. İnterpol kontuyla ilgili açıklama yaptı. 



400 bin kişinin mağduriyetine neden  olan kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'e yönelik soruşturma tüm hızıyla devam ediyor. Cumhuriyet'ten Gizay Çelik'in haberine göre; İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Arnavutluk'a kaçtığı iddia edilen Özer hakkında operasyon başlatmıştı. Düzenlenen operasyonlarda Özer’in kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’in de aralarına olduğu 6 şüpheli tutuklanmıştı.

ÖZER HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer'in yakalanması için (22 Nisan 2021) Arnavutluk İçişleri Bakanı Bledar Cuci ile telefon konuşması yaptığını duyurmuştu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendilerine iletilen talep üzerine Interpol nezdinde işlemlerin derhal başlatıldığı bildirilen açıklamada, (23 Nisan 2021) saat 10:00 itibariyle Özer hakkında Kırmızı Bülten çıkarıldığı" ifadeleri yer almıştı. 

Konuyla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında ise “Mahkeme kararı üzerine Adalet Bakanlığınca gerekli yasal prosedürler işletilerek şahıs hakkında Kırmızı Bülten çıkarılmış, Arnavutluk'a gittiği belirlenen şahsın Arnavutluk'tan iadesi istenmiştir” ifadeleri yer almıştı. 

YAKALANDIĞI İDDİA EDİLDİ 

Geçtiğimiz günlerde ise Faruk Fatih Özer’in Kosova'nın başkenti Priştine'de yakalandığı iddia edilmişti. Bunun üzerine Interpol’ün resmî sitesinde yer alan bilgileri incelendi. Yapılan incelemede Özer'in İnterpol listesinde yer almadığı görüldü. Fakat konuyla ilgili haberlerde, Özer’in Interpol’ün çıkardığı kırmızı bültenle aranan 30’uncu Türk olduğu ifade edilmişti. 

Interpol’den Faruk Fatih Özer açıklaması! 

INTERPOL’DEN AÇIKLAMA 

Interpol'den yapılan açıklamada, Kırmızı Bülten'lerin herkesin erişime açık olmadığı anımsatıldı. Ek olarak açıklamada, Kırmızı Bülten kaldırılmasının nedenleri anlatıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bir Kırmızı Bülten’in INTERPOL web sitesinden kaldırılmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:

- Şüpheli tutuklanmış ve iade edilmiştir

- Şüpheli vefat etmiştir

- Kırmızı Bülten talep eden ülke talebini geri çekmiştir

- Kırmızı Bülten talep eden ülkedeki adli makamlar, şüpheli hakkındaki tutuklama kararını geri çekmiştir

- Kırmızı Bülten itiraz konusudur

- Kırmızı Bülten iptal edilmiştir

- Bültene erişim durumu "genel" iken "kısıtlı" olarak değiştirilmiştir

- Lütfen tüm aktif Kırmızı Bültenlerin (web sitemizden) herkesin erişimine açık olmadığını unutmayın. Belirli bir şahıs aleyhine bir Kırmızı Bülten olup olmadığına dair sorular, ihbar talebinde bulunan ülkedeki ulusal makamlara yöneltilmelidir.”

Interpol’den Faruk Fatih Özer açıklaması! 

'AÇIKLAMADA BULUNAMAM DEMEK İSTİYOR' 

Interpol’ün açıklaması hakkında değerlendireme yapan Avukat Hüseyin Ersöz şunları söyledi:

“Interpol, özellikle uluslararası takibi gerekli suçlarda şüpheli ya da sanıkların yakalanması ve ulusal polis teşkilatları arasında iş birliğini sağlamak amacıyla, uluslararası hukuk çerçevesinde kurulmuş olan bir kurumdur. Interpol’ün yapmış olduğu açıklama genel itibariyle işleyişe dair bilgiler ihtiva etmektedir. Özetle, hangi durumlarda Kırmızı Bülten’in sonuç doğurmayacağı konusundaki bütün seçeneklere açıklamada yer verilmiştir. Burada asıl önemli nokta ise son bölümde verilen bilgidir. Uluslararası bir kuruluş olan Interpol, açıklamasındaki "seçeneklerden biri gerçekleşmiş olabilir" fakat bu konuda açıklamada bulunamam diyor.

Yani burada asıl muhatabın ulusal merciler olduğuna işaret ediyor. Interpol ağı içinde yer alan ulusal makamlar, ülkelerinde suç işleyen kişilerle ilgili olarak Kırmızı Bülten çıkartabilirler. Ancak çıkartılmış Kırmızı Bülten’in Interpol’ün işleyişine dair uluslararası düzenlemelere uygun da olması gerekir. Bunun uygunluğunu denetleyecek olan da yine Interpol’ün kendisidir. Türkiye’de diğer ülkeler gibi Kırmızı Bülten Kararını çıkartırken suçun nevini ortaya koyan destekleyici evraklar da gönderir. Bu evrak, İngilizce’dir ve ağa dahil olan tüm ülkelerin bilgisine açık veriler ihtiva eder."

TÜRKİYE GİBİ SIKINTILI ÜLKELERDE ARAŞTIRIYORLAR' 

"Bu süreç kâğıt üzerinde çok basit görünse de özellikle siyasi yargılama süreçleri çok fazla olan ülkeler yönüyle yavaş da işleyebilmektedir" diyen Ersöz şunları ekledi. 

"Türkiye gibi tartışmalı çok sayıda karar ve uygulamanın olduğu ülkelerde, Interpol ve diğer uluslararası merciiler gönderilen yazılar üzerinde daha ayrıntılı bir inceleme gerçekleştirebiliyorlar. Bu da sürecin uzamasına neden oluyor. Bunun sebebi ise uluslararası merciiler ve adli yardım talep ettiğiniz ülkelerin hukuk birimlerinin konuya daha çekinceli yaklaşmaları ve irdeleyici tavırlarından kaynaklı. Hatta suçlamayla ilgili ek bilgi veya evrak istemeleri de sıklıkla gündeme geliyor. Diğer yandan Interpol’e gönderilen suçlamaya ilişkin evrak, İngilizce olmak zorunda. Bu evrakların İngilizce’ye çevrilmesi de zaman alabiliyor. Bundan dolayı Kırmızı Bülten kararlarının internet sitesine yayınlanması uzun sürebiliyor. Bu kişinin isminin listede görünmüyor olmasının bir başka sebebi de bu olabilir."

Thodex vurgununda flaş gelişme! Yeni gözaltılar var!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön