23 / 04 / 2024

İpotekli konut satışları yüzde 10 azaldı!

İpotekli konut satışları yüzde 10 azaldı!

Eylül sonu itibarıyla Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla değişim göstermedi, ancak ipotekli konut satışları yaklaşık yüzde 10 azaldı




Türkiye genelinde konut satışlarında değişim yaşanmamasına karşın, İstanbul'da yüzde 6, Ankara'da yüzde 8, İzmir'de ise yüzde 0.7 oranında düşüş yaşandı. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'ın hazırladığı rapora göre, geçen yılın aynı döneminde yüzde 20 büyüyen konut kredilerindeki büyüme de hız kesti. Eylül ayı itibarıyla son bir yıllık süreçte, konut kredisinde artış hızı yüzde 10 seviyesinde kaldı. Raporda, 2016'mn dördüncü çeyreğinde konut sektöründe canlanma yaşanabileceği ifade edildi. 


ÜÇ BÜYÜK KENTTE AZALDI 

Verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Eylül sonu itibarıyla Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla değişim göstermedi, ancak ipotekli konut satışları yaklaşık yüzde 10 azaldı" diye konuştu. 

Yazıcı, 2015'te bir önceki yıla oranla yüzde v 13 artış gösteren konut satışlarmın/bu yıl ise sabit kaldığını ifade etti. 

İstanbul'da konut satışlarının geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 6 azaldığını kaydeden Yazıcı, aynı tarihler arasında Ankara'da yüzde 8, İzmir'de ise yüzde 0.7'lik azalma yaşandığını vurguladı. Yazıcı, önümüzdeki aylarda konut satışlarının biraz daha azalması ya da aynı seviyelerde seyretmesinin beklendiğini söyledi. 

Rapora göre, 10 yıllık vade de kredi maliyetlerinin aylık yüzde 0.90 ile yüzde 1.12 arasında değiştiği görüldü. Bankalar arasında küçük farklılıklar olmakla birlikte 100 bin liralık kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.366 TL'yi buluyor, 5 yıllık vadeli kredilerde ise aylık taksit 2 bin 164 TL dolayında seyretti. 


Sözcü


Geri Dön