20 / 04 / 2024

Irak petrolü Türkiye'ye piyasa fiyatından satılacak!

Irak petrolü Türkiye'ye piyasa fiyatından satılacak!

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarına değinen Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, yakın bir zamanda Türkiye'ye gönderilecek olan petrolün, piyasadaki fiyattan daha ucuz olmayacağını söyledi.




Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarına değinen Neçirvan Barzani, petrol gelirlerinin paylaşımı ile ilgili Irak Anayasası'na bağlı olduklarını ancak Irak Hükümeti'nin de şu ana kadar anayasada Kürt hükümetine ait yüzde 17'lik petrol payını göndermediğini ifade etti. 


Petrol ve gazın tüm Irak halkın malı olduğunu söyleyen Barzani, "Biz Kürt Yönetimi olarak Irak Anayasası'nda geçen bu maddeye bağlığımızı koruyoruz. Bizim bölgeden de çıkan petrol ve gazı bütün Irak halkının malı sayıyoruz. Irak Anayasası'na göre, bizim iki temel hakkımız vardır. Birincisi buradan çıkan petrolün yüzde 17'si bize aittir. İkincisi ise kendi petrolümüzü kendimiz çıkartıp kendimiz gönderiyoruz. Şu ana kadar bunu başardık, bunu da Irak Anayasası'na göre yaptık. Buraya gelen petrol firmaları anayasa ve yasa dışı bir girişimde bulunamazlar. Hatta biz istesek te onlar kabul etmezler. O firmalar yasa dışı hiçbir anlaşmayı imzalamazlar. Biz anayasa dışı bir şey yapsaydık, bizimle anlaşma yapmazlardı." dedi.


Irak hükümetinin 'gönderdik' dediği yüzde 17'lik petrol payının kendilerine gönderilmediğini yineleyen Barzani, "Bize düşen yüzde 17'lik pay, 27 milyar dolara tekabül ediyor. Bu para hiçbir zaman bize gönderilmedi." dedi.


Petrol ihraç ettikten sonra, petrol şirketlerinin hak ettiği ve BM'nin istediği payı ödeyeceklerini ifade eden Barzani, kalan paraya da ellerini sürmeyeceklerini dile getirdi. Merkezi yönetime çağrı yapan Neçirvan Barzani, petrol ve doğalgaz yasasının acil şekilde çıkartılmasını istedi. Barzani, "Böyle bir adım herkesin yararına olacaktır, umarım bunu hızlı bir şekilde yaparız." şeklinde konuştu.


Cihan


Geri Dön