19 / 04 / 2024

İran ambargoların resmen kalkması, Türkiye’ye yarayacak!


İran’a uygulanan ambargoların resmen kalkması, yakın komşusu Türkiye’ye yarayacak. Ekonomik olarak eli rahatlayan İran ile ticaretin ikiye katlaması hedefleniyor.



İran ile ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında geçen yıl yapılan nükleer anlaşma kapsamında İran’a uygulanan yaptırımlar kaldırıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gün yaptığı açıklamada İran’ın müzakerelerde taahhütlerini yerine getirdiğini belirterek, ambargoların kaldırıldığını açıkladı. Nükleer çalışmaları nedeniyle uzun yıllardır ekonomik ambargo uygulanan İran, bu baskıdan kurtulması ile ekonomik olarak büyük bir rahatlama yaşayacak. Ayrıca ABD’nin elinde bulundurduğu İran’a ait 100 milyar doları iade etmesi ile birlikte İran ekonomisi adeta sıçrama yaşayacak. Yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisi açısından değer taşıyor.


45 MİLYAR $ HEDEF

Uzmanlar ambargoların kalkması ile İran’ın 250 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşturacağı ve Türkiye’nin de bu pastadan en az yüzde 10 pay alacağını belirtiyor. Ambargoların kalması Türkiye’nin İran’a yaptığı yıllık 17 milyar dolarlık ihracatın da bir anda 45 milyar doları yükselmesi anlamına geliyor. Ayrıca Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle İran’ın doğal kaynaklarının dünyaya ulaştırılmasında bir enerji koridoru görevi üstleneceğini de belirtiliyor. İş dünyası temsilcileri yaşanan gelişmelerin iki ülke asındaki ticaretin katlanması anlamına geldiği görüşünde birleşiyor.


İŞ DÜNYASI UMUTLU

Potansiyel çok AVM’ciler İran’a gider

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü: “İran’ın potansiyeli çok yüksek. Gelişime çok açık. Lojistik açsından da çok önemli Ambargonun kalkmış olması çok faydalı olacak. Halihazırda Türkiye’deki AVM yöneticilerinin İranlılar’la görüştüklerini biliyoruz. Birkaç yıl içinde AVM’cilerimiz İran’a gider.”


Otel yatırımına çok ihtiyaç var

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Murat Ersoy: “İran yüzde 60 Azeri nüfusa sahip olan bir ülke. Aynı dili konuşmamız açısından bu çok önemli.  İran’da özellikle çok fazla otel yatırımına ihtiyaç var.  Tahran’da 5 ve 4 yıldızlı otel sayısı birkaçı geçmez. Know how transferi ve yatırımlar açısından bu bize fırsat sağlar.”


Tüm Körfez’e ticaret artacak

Karadenizli İşadamları Derneği Başkanı Murat Camadan: “İki ülke arasındaki ticaret artacak. Türkiye’nin jeopolitik konumu bu ülke ile enerji ticaretini geliştirmesine de neden olacak. Ambargoların kalması ile diğer ülkelere de ulaşımın daha kolaylaşması önemli. İran üzerinden Körfez’e ticaretimiz hızla ivme kazanacak.”


2-3 yıl içinde 30 milyar $’a ulaşırız

Türk- İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül: “İran ve Türkiye birbirini tamamlayan ülkelerdir.  İran’dan Avrupa’ya gidecek ürünlerin maliyeti düşecek. Tahran’da bir elin parmağını geçmeyecek sayıda otel var. Özellikle hizmet sektörü, mühendislik, liman, otel işletmeciliği gibi alanlar Türkiye için büyük bir şans.”


TÜRKİYE NE KAZANACAK

- Dünya piyasalarında petrol ve altın fiyatlarını düşecek. Bu durum Türkiye’nin hem cari açığını hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecek.


- Altın ticaretindeki kısıtlamaların kalkması, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ticaretini operasyonel olarak kolaylaştıracak.


- İran’ın petrol ve doğalgaz pazarına tüm gücüyle dönmesi, Türkiye’nin global ortamda enerji köprüsü rolünü güçlendirecek ve Türkiye’yi bölgesinde daha güçlü kılacak.


- Gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve otomotiv parçaları başta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de İran’a ihracat şansı doğacak ve ihracat katlanacak.


- İran’da alt yapı ve yatırım ihtiyacı Türk şirketlerine fırsat doğuracak.


Star 


Geri Dön