25 / 04 / 2024

İran Aras Serbest Bölgesi'nde 500 fabrika kurulabilecek alan var!

İran Aras Serbest Bölgesi'nde 500 fabrika kurulabilecek alan var!

İran Aras Serbest Bölgesi'nin Genel Müdürü Muhsin Arabbağı,"Yatırımcılar için kanunlarımızda kolaylıklar getirdik. 20 yıl buradan vergi alınmayacak. Fabrikalar için vereceğimiz yerler de çok hesaplıdır. İş adamları buraya makinelerini getirip üretim yapabilirler.''dedi.




İran'ın Tebriz kentindeki Aras Serbest Bölgesi'nin Genel Müdürü Muhsin Arabbağı, Türk iş adamlarını Aras Serbest Bölgesi'nde yatırım yapmaya davet etti.


Arabbağı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran-Türkiye Bazargan sınır kapısına yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan Aras Serbest Bölgesi'nin 51 bin hektar alanda bulunduğunu, bölgede sanayi, ziraat, ticaret, kültür ve turizm alanları olduğunu, sadece sanayi bölgesinde 300-500 fabrika kurulabilecek 3 bin hektarlık alan ayırdıklarını söyledi. 


Su, elektrik ve doğalgazın bulunduğu bölgede bağ ve bahçeler için 3 bin, diğer ziraat alanlarına 300 hektar alan tahsis ettiklerini belirten Arabbağı, "Yatırımcılar için kanunlarımızda kolaylıklar getirdik. 20 yıl buradan vergi alınmayacak. Fabrikalar için vereceğimiz yerler de çok hesaplıdır. İş adamları buraya makinelerini getirip üretim yapabilirler. Ürettikleri malları hem İran'a hem Türkiye'ye hem de üçüncü ülkelere satabilirler." diye konuştu. 




- "Acilen oturup İran'la ekonomik çalışmalarımızı gözden geçirmemiz lazım"




Türk iş adamları heyetiyle Aras Serbest Sanayi ve Ticaret Bölgesi'ni gezen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da Aras Serbest Bölgesi'nin bir serbest bölge olma dışında özellikleri bulunduğunu ifade ederek, "Bizim acilen oturup İran'la ekonomik çalışmalarımızı gözden geçirmemiz lazım." dedi.


Aşut, iki ülke arasında ticaret ve yatırımların artırılması için küçük şeylerle uğraşmayarak problem teşkil eden konuların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtirken, "Bu bölge için 150 milyon nüfusun hükmettiği bir yapıya kavuşmamız lazım. İslam coğrafyası olarak da güçlü bir yapıya kavuşacağımızı düşünüyorum. Küçük şeylerle uğraşmak yerine Türkiye, İran ve dünya için büyük düşünelim." diye konuştu. 




- "Biz burada her zaman Tebrizlilerden bir sıfır öndeyiz"




Tebriz'de 5 yıldan bu yana hastane yatakları teçhizatı ile baklava üretimi alanında faaliyet gösteren Türk iş adamı Haşmet Bilici ise elektrik ve doğalgazın ucuz olduğu kentte Türk iş adamlarına büyük kolaylıklar sağlandığını ifade etti.


Bilici, şu görüşleri dile getirdi:


"Tebrizliler Türk iş adamlarına yardımcı oluyorlar. Biz burada her zaman Tebrizlilerden bir sıfır öndeyiz. Nereye gitsek yolumuz açılıyor. Bankaya gitsek Farsça bilmiyoruz. Ama banka müdürleri veya insanlar bize yardımcı oluyor. Tek sorunumuz ikameti aldıktan sonra iş adamlarının yurt dışına giriş çıkışlarında izin almaları gerekiyor. Onun dışında bütün problemlerimizi rahatlıkla çözüyoruz. Burada elektrik, gaz ucuz. Türk iş adamlarına sesleniyorum; burada can ve mal güvenliği sorunu yok. Gelsinler burada üretim yapsınlar."




AA


Geri Dön