28 / 03 / 2024

İş güvenliği uzmanı olmayan 500 bin işyerine 5.5 milyar ceza yolda!

İş güvenliği uzmanı olmayan 500 bin işyerine 5.5 milyar ceza yolda!

Mecidiyeköy’deki asansör faciasının ardından gündeme gelen iş güvenliği tedbirlerini hiçe sayan işletmelere yüklü cezalar geliyor. İş güvenliği uzmanı bulundurmayan 500 bin işletmeye toplam 5.5 milyar lira ceza yolda.



İstanbul’daki asansör faciasının ardından tehlikeli işletmelere sıkı denetim geliyor. İnşaatlar başta olmak üzere iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelere milyarlarca liralık ceza yolda. 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinden 180 bininin iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile sözleşme imzaladığı tespit edilirken geriye kalan 500 bin işletmenin sözleşme imzalamadığı tespit edildi.


Bu işletmelere kısa süre içinde uyarı yazısı gönderilecek. Çalışma Bakanlığı tarafından gönderilen yazının ardından gereğini yerine getirmeyenlere aylık 11 bin Türk Lirası ceza kesilecek.


İşin ciddiyetini anlamayanlara kesilen toplam ceza tutarı 5.5 milyara kadar çıkabilecek. Aylık ceza tutarının da artırılması gündemde. Aylık 11 bin lira cezanın birkaç katına çıkarılması görüşü hakim.


"İnşaatta rastgele çalışma yok"


24 televizyonuna konuk olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgiye göre iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. İş güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bakan Çelik, meslek standardının önemli olduğunu vurguladı. Çelik “Artık inşaatlarda rastgele çalışılamayacak. Sertifikalara ilişkin eğitim faaliyetleri de gözden geçirilecek. Ayrıca cezai müeyyideler konusu önemli” dedi. İş kazalarının önüne geçebilmek için 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, 50’den az çalışanı bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli iş yerleri için öngördüğü iş güvenliği, iş yeri hekimi ve hemşire görevlendirmeyi öngören maddesi, 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girdi. 10 kişiden az çalışanların iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bedeli devlet tarafından karşılanıyor.


Bin çalışandan 23’ü kazaya uğruyor


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan ‘İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması’na göre her bin çalışandan 23’ü iş kazasına maruz kalmış. 95 bin 361 fert ile yapılan görüşmenin sonuçlarına göre, Türkiye genelinde son 12  ay içinde istihdam edilenlerden yüzde 2.3’ü bir iş kazası geçirdi. Aynı oran 2007 yılında yüzde 3.0 idi. 2013 yılı ikinci döneminde gerçekleştirilen çalışma sektörel olarak incelendiğinde madencilik ve taş ocakçılığında iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 10.4. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5.2 iken aynı oran inşaat sektöründe yüzde 4.3. TÜİK’in araştırması eğitim durumu ile iş kazaları arasındaki ilişkiyi de ortaya koyuyor. Araştırmaya göre eğitim seviyesi yükseldikçe iş kazası oranı düşüyor.


"Taşeronlaşmadaki keyfilik köleliktir yasa çıkaracağız"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronlaşmadaki keyfiliğin kölelik olduğunu belirterek bununla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını söyledi. Çelik, birçok sektörde üretim zorlamasının olduğunu, ülkenin kalkındığını ama iş sağlığı ve güvenliğinin ihmal edildiğini ifade ederek, “Hizmet alımına evet, alt işveren mutlaka olacak ama hangi alanlarda olacağını şimdi Meclis’te düzenliyoruz, onu netleştireceğiz. Taşeronlaşmadaki bu keyfilik köleliktir, açık söylüyorum. Hem kayıt dışılığı teşvik eden, hem de işçiyi olumsuz şartlarda baskı altında tutan uygulamalardır. Ekim ayıyla birlikte taşeron uygulamalarında asıl işte çalışanlarla ilgili farklı bir değerlendirme yapacağız” dedi.


"1.6 milyon müfettiş zor"


24 televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çelik, Şişli’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili bir soru üzerine “Nedir bu olay? Farkındalık meselesi, hırs meselesi yani aşırı üretim meselesi. Yalnız inşaat için demiyorum. Gidin kömür madenleri böyle, diğer olaylarda böyle. Güvenliği ihmal eden bir yaklaşımı getirmiş olduğu ciddi bir problemle ve farkındalık anlayışını dikkate almayan ağırlıklı bir iş dünyasıyla karşı karşıyayız. Ben bugün iş dünyasını suçlamak istemiyorum. 1 milyon 630 bin iş yerimiz var. Allah aşkına ben buradan soruyorum, her iş yerinin başında sorumlular zaten var ama konuyu getirip teftişle ilişkilendirenlere sesleniyorum; teftişi yılda bir yaparsınız, iki yaparsınız. Şikayet üzerine teftiş yaparsınız ama bunlar anlık hadiselerdir. Biz 1 milyon 630 bin müfettişi, 1 milyon 630 bin iş yerinin başına koyamayız ki. Zaten işin başında duranlar var. Onun için burada, tüm bu sorunların yanında çıkardığımız yasa işverenin bunların bütününden sorumlu tutuyor” diye konuştu.


"Teftişler anlıktır"


Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Teftişler anlıktır. Siz bugün gelirsiniz burasını teftiş edersiniz. Burada yangın söndürücü var mı, şu tedbirler alınmış mı? Alınmış, düzenlenmiş, gidersiniz ama iki saat sonra bu dinamik sektörde ne gibi gelişmelerin meydana gelebileceğini kestirmeniz mümkün değil. Onun için fenni mesul çok önemli, yapı denetim firması çok önemli.”



Ercan Baysal / Star Gazetesi




Geri Dön