19 / 04 / 2024

Isı pay ölçümleri nasıl toplanır?

Isı pay ölçümleri nasıl toplanır?

Radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini sağlayan sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. Peki, ısı pay ölçümleri nasıl toplanır?



Isı pay ölçümleri nasıl toplanır?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na bağlı olarak çıkartılan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik gereğince merkezi ısıtmanın olduğu binalarda ısı pay ölçer kullanılması zorunlu tutuluyor.


Isı pay ölçer sistemleri merkezi ısıtmalı binalarda kullanılan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer ile dairelerin tüketim dağılımı ortaya çıkıyor ve tüketim dağılıma göre ödeme yapılıyor. 


Bu sistem sayesinde her daire kendi kullanmış olduğu enerjinin parasını ödüyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. Peki, ısı pay ölçümleri nasıl toplanır?


Her pay ölçer içinde bulunan bir radyo vericisi sayesinde, topladığı verileri gönderiyor. Bazı ısı pay ölçüm sistemleri bina içine girmeden tüm tüketim verilerini toplayabiliyor.


Isı pay ölçer taktırmamanın Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, ceza ile ilgili bir hükmü bulunmuyor. Yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabiliyor. 


Isı pay ölçer sistemi zorunlu mu 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön