24 / 04 / 2024

İskan raporu alma şartları nelerdir?

İskan raporu alma şartları nelerdir?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan yapılara iskan raporu alınması gerekiyor. Peki, iskan raporu alma şartları nelerdir? İşte, İskan raporu alma şartları!



İskan raporu alma şartları nelerdir?

Bir yapıya iskan raporu alınabilmek için ilk şart, yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmış olması olarak karşımıza çıkıyor. Yapıya iskan raporu alabilmek için yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor.


Yapı iskan raporunda, inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerinin bilgileri yer alıyor.


İskan raporu alınmamış yapılara ciddi yaptırımlar söz konusu oluyor. İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden uyguluyor, elektrik faturası da aynı şekilde yüksek tarifeden uygulanıyor. Peki, iskan raporu alma şartları nelerdir?


İskan raporu alma koşulları!

İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin bir dilekçeyle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. 


Binanın herhangi bir teknik eksikliği yoksa mal sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak  TEDAŞ, TÜRK Telekominikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektirik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. 


Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor.


İskan raporu almak için gerekli belgeler;

Dilekçe

Temel vizesi

Kanal Bağlantı Vizesi

Vergi İlişik Kesme Belgesi

Ön ve arka cephenin 13*18 ebadında ikişer fotoğrafı,

Isı Yalıtım Vizesi

Toprak(Hafriyat) Vizesi 

150 m2 nin üzerinde işyeri bulunan yapılar için harç.


İskan ruhsatı harcı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön