28 / 03 / 2024

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

İskan ruhsatı kısaca oturma izni anlamına geliyor. İskan ruhsatı alınmamış evler aslında yasal olarak oturmaya müsait olmuyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



İskan belgesi, yapı kullanım izin belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Ruhsatlı şekilde yapılan inşaatların tamamlandığına dair belgelerle, yasal olarak yapının kullanım izni verilmesine iskan izni deniliyor.  

Yasal olan süreçlerini henüz tamamlamamış olan binalar, bu belgeyi alamıyorlar. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunlu tutuluyor. 

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz sayılıyor. Bu durum karşısında söz konusu yapı kaçak ve ruhsatsız yapı statüsüne giriyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır?  

İskan ruhsatı alabilmek için gerekli evraklar hazırlanmadan önce bir dilekçe ile; inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisinin Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Yapı Kullanma izni teknik elemanları tarafından binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorlar. 
 


Geri Dön