25 / 04 / 2024

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!

British Council tarafından destek verilen ve Kültürel Mirası Koruma Derneği ile Edinburgh World Heritage'nin gerçekleştirdiği Kültürel Mirasın Korunmasında KORU Projesi kapsamında Mardin’de yıkılma tehlikesi bulunan eski bir taş ev yenilendi.



Dünyanın en büyük yardım kuruluşları arasında bulunan British Council tarafından destek verilen ve Kültürel Mirası Koruma Derneği ile Edinburgh World Heritage tarafından beraber gerçekleştirilen Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi kapsamında Mardin’de yıkılma tehlikesi olan eski bir taş ev belirlendi.

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!

Hürrriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dernek üyesi mimarlar ‘Tamirevi’ ismi verilen taş evde 10 aydır hızla çalışıyor. Koru projesinde Mardin’de bulunan taş ustaları da İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a götürülerek eğitildi. Ustalar aynı zamanda Tamirevi’nin restorasyonunda çalışmalarda bulundu. Restorasyon çalışmaları kapsamında ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescilli olan taş evin yıkılan ve hasar gören kısımları onarıldı. Binada bulunan kullanılmayan birçok bölüm onarılıp hizmete sunuldu. Çalışmalarda yapıda bulunan enerji verimliliğinin sağlanması ön planda tutuldu. Proje kapsamında binanın çatısı güneş panelleri ile donatılarak elektrik ve ısınma sorunu çözüldü.

ENERJİ ÖN PLANDA

Restore edilen Tamirevi açıldı. Tamirevi’nin yönetimi Mardin Müzesi’ne devredildi. Edinburgh’ta eğitim alan Mardinli taş ustalarından Şeyhmuz Demirtaş (42), “Baba mesleği olan taş ustalığını 25 yıldır yapıyorum. Edinburgh’taki eğitimlerde farklı teknikler öğrendik. Farklı yapılardaki taşlarda çalışmalar yürüttük. Tamirevi’nin restorasyonunda da çalıştık. Eğitimler başarılı geçti” şeklinde konuştu.

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!

Kültürel Mirası Koruma Derneği üyelerinden Dr. Banu Pekal ise şu açıklamalarda bulundu:

“Atıl vaziyette olan binayı alıp 10 ay gibi bir sürede uzman ekiplerle tadilatını yaptık. Isınma sorunu nedeniyle insanlar kış aylarında taş evlerde kalmayı tercih etmiyor. Bu restorasyon ile bir örnek ev yaptık. Bu sürecin ardından Tamirevi’nde sergiler düzenlemeyi planlıyoruz.”

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!


Geri Dön