26 / 04 / 2024

Isparta'nın konut kalitesi yüksek!

Isparta'nın konut kalitesi yüksek!

ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, "Isparta’da yapılan konut kalitesi çok yüksek. Allah saklasın bir deprem olduğunda Isparta’da yeni yapılan binalardan çıkmaya dahi gerek yok." açıklamasında bulundu.



Isparta’da giderek artan konut fiyatlarından vatandaş kadar müteahhitlerde şikayetçi. Arsa üretimi ile ilgili büyük bir kesim belediyeden yeni imar alanları açmasını isterken, ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik farklı bir bakış açısı getirdi. Çelik, Isparta’da virane şeklinde kalan binaların ve mahallelerin bir revize plan yapılarak toplu şekilde yenilenmesi halinde kent merkezinin 400-500 bin nüfusu kaldırabileceği söyledi.


Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründeki gelişmeler ve Isparta’da inşaat sektörünün geleceğine ilişkin görüşlerini açıklayan ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik Gülistan Mahallesi şehir içindeki tek tek binalarda yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bina yenileme şeklinde yapıldığını söyledi. Isparta’da inşaat sektörünün geleceği ve konut fiyatlarının düşmesi için arsa payının düşmesi gerektiğini söyleyen Metin Çelik bunun tek yolunun ise ana caddelerin arkasında kalan sokaklardaki virane ve baraka şeklindeki binaların bir revize plan ile toplu olarak yenilenmesi ile mümkün olacağını belirtti.


ISPARTA’NIN KONUT İHTİYACI BİTMEZ


Isparta’nın kırsal kesimden sürekli göç alması nedeniyle kont ihtiyacının artarak devam ettiğini bildiren ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik “Isparta’da il merkezi giderek büyüdüğü için konut ihtiyacı bitmez. Kara Havacılık Okulunun açılması, üniversitenin ikiye çıkarılmaya çalışması gibi etkenler konut ihtiyacını daha da artırabilir” şeklinde konuştu.


KENTSEL DÖNÜŞÜM SANCILI GİDİYOR


Isparta’da konut fiyatlarında bir düzelme yapması beklenen kentsel dönüşüm çalışmalarının da bina yenileme şeklinde yapıldığına dikkat çeken Çelik, “Isparta’da kentsel dönüşüm sancılı gidiyor. Gülistan Mahallesi yada şehir merkezindeki çeşitli binalardaki dönüşüm belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarının katkıları revize planlar yapılarak daha güzel uygulanabilirdi. Gülistandaki vatandaşlar belki bugün için prim yaptılar, evleri yenilendi ki zaten yenilensin, kentsel dönüşümün amaçlarından biri bu. Ama bunu vatandaşla çok iyi bir diyalogla mahalleyi komple düşünerek hareket etmek daha doğru olurdu. Biran önce eski, göçer durumdaki evlerin yenilenmesi gerekiyor. Fakat bizdeki uygulama kentsel dönüşümden çok bina yenileme olarak yapılıyor” dedi.


ARKA SOKAKLARDA NELER OLUYOR?


Isparta il merkezinde ana caddelerin arkasındaki yapıların büyük bölümünün kullanılmaz ve virane ve yenileme gerektiren binalardan oluştuğunu belirten Çelik, “Isparta’da inşaat sektörünün temel sorunu arsa üretimi. Aslında Isparta il merkezi 400-500 bin nüfusu kaldırabilir. Bugün nüfusumuz 210-200 binlerde. Ana caddelerin arkasına geçtiğinizde evler çoğunlukla virane konumunda. Bunların biran evvel iyileştirme ve revizesi yapılarak konut alanına kazandırılması lazım. Bunları ada bazında müteahhitlere çöz denildiğinde müteahhit arkadaşlar zorlanıyor. İki kişi üç kişi ile bile anlaşmakta güçlük çekilirken, karşınıza 50-100 kişi çıktı mı müteahhit arkadaşlar geri çekiliyor” diye konuştu.


APART TİCARİ EMTİA OLARAK GÖRÜLÜYOR


Isparta konut fiyatlarının Adana, Konya gibi illere göre tüksek olduğunu söyleyen Çelik “Isparta’da konut fiyatlarının yüksek olduğunu söyleniyor. Evet, Isparta’da dar gelirli vatandaşların konut alması günden güne zorlaşıyor. Bunun esas sebebi arsa paylarının yüksekliği. Bugün bayındırlık birim fiyatları 900 TL civarında. Müteahhit bunu biraz daha kaliteli yapmak zorunda, %50’de arsa payı eklediğinizde bu rakam 2 bin-2 100 TL’yi buluyor. Maliyete müteahhit içinde %10-20 kar eklediğinizde bu rakam çok yükseliyor. Isparta’da arsa payı yüksek olduğu sürece fiyatların düşmesi mümkün görünmüyor. Arsa payını düşürmenin yollarından biri bu eski evlerin yenilenmesi. Isparta’da ticari emtia olarak apart yatırımı fazla. Yatırım olarak gayrimenkul alacak kişiler konuta değil aparta yöneliyor. Öğrenci ilk yıl yurtta kalsa da ikinci yıl aparta yöneliyor. Buda aparta olan ilgiyi artıyor” ifadelerini kullandı.


HERKES BİLDİĞİ İŞİ YAPMALI


İnşaat sektörünün çok karlı olduğunun düşünülmesi nedeniyle farklı sektörlerdeki kişilerin inşaat sektörüne girdiğini belirten Metin Çelik “İnşaat sektörü çok karlı bir sektör olarak görülüyor, fakat gerçek öyle değil. İşin eğer başındaysanız kalıbın çakılmasından, betonun dökülmesine kendiniz ilgileniyorsanız karnınız doyar. Ama çok büyük karlar elde edemezsiniz. Ben 1986 yılından bu yana sektörün içindeyim, inşaat mühendisi olarak geldiğimiz seviyeye şükür ama çok büyük karlar göremedik. Bizim sektörümüzde maalesef müteşebbisliğin serbest olması nedeniyle farklı sektörlerden müteahhitlik yapanlar var. Bu kişilerin bir bölümü karlı olduğunu düşünerek sektöre giriyor. Fakat öyle olmadığını görünce batıyor. Bence herkes bildiği işi yapmalı. İnşaat sektöründe de tecrübesi olan kişiler çalışmalı” dedi.


ALICI AÇISINDAN FIRSAT DÖNEMİ


Metin Çelik konut alacak vatandaşlara öneriler de bulunarak açıklamasında şunlara yer verdi. “Bizim sektörde konut kredisi faizleri belirleyicidir. Kredi faizleri birin altına düştüğünde psikolojik olarak işler artar. Konut kredisi faizleri bir yıl yada 6 aylık dönemde 1,30-1,40’lara kadar yükseldiği oldu. Yeni hükümetimizin kurulması ile birlikte yavaş yavaş gerilemeye başladı. Şuanda 1,05-1,08 gibi farklı faiz oranları veren bankalar var. Birlere yaklaştığında alıcı açısından fırsattır. Şuan belki konut kredisi faizleri yüksek fakat piyasadaki durgunluk nedeniyle müteahhitlerin satış fiyatları düşük. Bu dönem aslında alıcı açısından bir fırsat. Yarın belki konut kredisi oranı düşecek fakat o zamanda konut fiyatları yükselecek.


ISPARTA’NIN KONUT KALİTESİ YÜKSEK


Isparta yeni yapılan konutların kalitesi ile birçok ilden önde. Yapı denetim şirketleri gayet güzel çalışıyor, Belediye ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü denetimlere dikkat ediyor. Böyle olunca Isparta’da yapılan konut kalitesi çok yüksek. Allah saklasın bir deprem olduğunda Isparta’da yeni yapılan binalardan çıkmaya dahi gerek yok.


Isparta Ekspres


Geri Dön