25 / 04 / 2024

İsrail askerleri Batı Şeria’da Filistinlilere ait yapıları yıktı!

İsrail askerleri Batı Şeria’da Filistinlilere ait yapıları yıktı!

İsrail güçleri, Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde Filistinlilere ait bazı yapıları "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.



İsrail güçleri, işgal altında olan Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde Filistinlilere ait bazı yapıları "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı.

El-Halil’e bağlı Avva beldesi sakinlerinden Şahir Eş-Şeravne, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, beldeye baskın düzenleyen İsrail askerlerinin, yapım aşamasındaki bir ev ile su deposunu yıktığını, çevredeki bazı elektrik direklerini ise söktüğünü bildirdi.

Şeravne, belde arazilerinin Filistinlilerin özel mülkü olduğunu fakat İsrail makamlarının buraları ele geçirerek üzerine Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi hedeflediğini dile getirdi.

Diğer bir yandan İsrail güçleri Beytullahim kentine bağlı Bettir beldesinde tarım arazilerindeki istinat duvarlarını, Tulkerim kentine bağlı Cubara beldesinde de 900 metrekarelik bir düğün salonunu da ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıktı.

Filistinli kaynaklara göre, İsrail makamları sadece geçen yıl işgal altında olan Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait 500'ü aşkın konut ve iş yerini yıktı.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında  imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrıldı.

Yüzde 18'lik kısmı kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'lik kısmını oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C bölgesi"nde Filistinlilerin yeni bina ya da genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.


Geri Dön