19 / 04 / 2024

İsrail, Batı Şeria'yı ilhak edebilir!

İsrail, Batı Şeria'yı ilhak edebilir!

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, İsrail’in Filistin’in Batı Şeria bölümünü kısmen ilhak etme hakkına sahip olduğunu açıkladı.



ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu için ‘Yüzyılın Anlaşması’ planını hazırlayan üst düzey diplomatlardan yeni bir açıklama geldi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, İsrail tarafından işgal altına alınan ve aslında Filistin’e ait olan Batı Şeria’nın bir bölümünü ilhak etme konusunda hak sahibi olduğunu açıkladı.

New York Times (NYT) gazetesine açıklamalarda bulunn Friedman, “Belirli koşullar altında İsrail’in Batı Şeria’nın tamamını olmasa da bir kısmını ilhak etme hakkı bulunduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ABD’li diplomat, uluslararası hukuku ihlal edecek olası bir ilhak hamlesine ABD’nin nasıl tepki vereceği sorusunu ise yanıtsız bıraktı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 9 Nisan’da düzenlenen genel seçimlerden önce, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ilhak etme sözünü vermişti. Netanyahu, 9 Nisan’da seçim sonrasında hükümeti kuramadığı için eylül ayında yeniden seçime gidilmesi kararı alınmıştı.

‘KOŞARAK GİDERLERDİ’

Bahreyn’de ‘Yüzyılın Anlaşması’nın ekonomik ayağına ilişkin düzenlenecek çalıştay ile ilgili Filistinli liderlerin tavırlarını eleştiren Friedman, Filistinli işadamlarının çalıştaya katılmaması için çok büyük bir siyasi baskı bulunduğunu iddia etti. Friedman, “Filistinlilerin (Bahreyn’deki çalıştayı) bir rüşvet ya da ulusal hedeflerinin satın alınma girişimleri olarak tanımlaması haksızlık. Bu, onlara canlı bir ekonomi vererek, ulusal hedeflerini gerçekleştirme girişimi” diye konuştu. ABD’li Büyükelçi, Filistin cephesinden gelecek tepkilerden korkmamaları halinde birçok kişinin Bahreyn’deki çalıştaya koşarak geleceğini iddia etti.
 


Geri Dön