19 / 04 / 2024

İsrailli insan hakları kuruluşundan hükümetin Batı Şeria'da yeni konut planına tepki!

İsrailli insan hakları kuruluşundan hükümetin Batı Şeria'da yeni konut planına tepki!

İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi), İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimciler için işgal altında olan Batı Şeria’da 2 binden fazla yeni konut inşa etme planına tepki verdi.



İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi), İsrail hükümetinin Yahudi yerleşimciler için işgal altında olan Batı Şeria’da 2 binden fazla yeni konut inşa etme planına ilişkin olarak "Başbakan Binyamin Netanyahu, parmağını Körfez'deki yeni dostlarının gözüne sokuyor." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Peace Now'dan (Barış Şimdi) yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin attığı bu adıma tepki gösterildi. 

"Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yapılan barış anlaşması İsrail Meclisi'nde onaylanmadan önce Netanyahu, parmağını Körfez'deki yeni dostlarının gözüne sokuyor. (Körfez'deki dostlarını zor durumda bırakıyor)" ifadesinin yer aldığı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'da yeni konut inşa planının dayatma ve emri vaki olduğu belirtildi.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen İsrail'in "Kanal 7" televizyonuna göre, İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) bünyesindeki Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu, Batı Şeria'da toplamda 2 bin 166 konutun inşasını onaylamıştı.

Yüksek Planlama Kurulu'nun yarın da yine Batı Şeria'da başka konut projelerini onaylamak üzere toplanacağı bildirilmişti.

- İşgal altındaki topraklarda yerleşim birimi inşa faaliyetleri sürüyor

İsrail'in BAE ve Bahreyn ile yaptığı normalleşme anlaşmalarından sonra Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerine devam etmesi dikkati çekiyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini hiçbir zaman durdurmadığı vurgulanmış, ABD ve İsrail'in kelime ve kavramlarla oynayarak Arap ülkelerinin "normalleşme oltasına" takılmasını sağladığı belirtilmişti.

İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now'ın verilerine göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'te 13, Batı Şeria'da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yer alıyor.

Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için yaşamı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

 

Ürdün'den İsrail'in Yahudi yerleşimciler için konut inşa planına tepki!


Geri Dön