25 / 04 / 2024

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin taşınmasında deprem ayrıntısı!

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin taşınmasında deprem ayrıntısı!

Topkapı Sarayı'nın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin ve eserlerin yer aldığı tarihi Darphane binalarının 2012'de İstanbul Valiliğince acil durum hazırlık projesi kapsamına dahil edildiği belirlendi. Taşınma haberlerinin ardından şimdi gündeme deprem riski geldi.



Topkapı Sarayı'nın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin ve eserlerin yer aldığı tarihi Darphane binalarının 2012'de İstanbul Valiliğince acil durum hazırlık projesi kapsamına dahil edildiği belirlendi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gündeme gelen taşınma haberlerinden sonra gerçekleştirdiği açıklamada arkeolojik açıdan dünyanın en zengin müzelerinden olan, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden eserlerin taşınmasıyla ilgili deprem riskini de neden göstermesi soru işaretlerinin artmasına sebep oldu.  

İstanbul Arkeoloji Müzeleri nin taşınmasında deprem ayrıntısı!

Topkapı Sarayı'nın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin ve eserlerin yer aldığı tarihi Darphane binalarının 2012'de İstanbul Valiliğince acil durum hazırlık projesi kapsamına dahil edildiği belirlendi. Uzmanlar, tarihi Darphane binalarının depo müze olarak kullanılabilme imkanı bulunuyorken neden tahliye edileceği sorusunu yöneltti.  

ACİL BİR ŞEKİLDE

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz dün konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, açıklamasında şunları söyledi:

İstanbul Arkeoloji Müzeleri nin taşınmasında deprem ayrıntısı!

"Marmaray kazılarında ortaya çıkan eserlerin bir kısmı Darphane-i Amire ve Kimyahane olarak isimlendirdiğimiz binalarda muhafaza ediliyor. Bizler bu depoları boşaltmazsak, binanın ve eserlerin bakım ve onarım çalışmalarını nasıl yapacağız. Ayrıca bulunduğumuz tarihi yapının bina imkânları, fiziki yapısı ortada. Bu kadar hızla artan eserleri nerede muhafaza edeceğiz. Çok acil bir şekilde bu eserlerin hem deprem gibi doğal afetlere karşı muhafaza edilmesi hem de insanımızın bu eserlerden istifade edebilmesini sağlamak gerekir." 

Fakat tarihi Darphane binalarının neden depo müze şeklinde kullanılamayacağı ve binaların ne olacağı belirtildi.

Darphane Binaları'nda ofis yapılacak iddiası!


Geri Dön