20 / 04 / 2024

İstanbul depremi hakkında flaş uyarı!

İstanbul depremi hakkında flaş uyarı!

Alman bilim insanları Marmara Denizi’nde önemli tektonik gerginlikler sebebiyle büyük bir deprem meydana gelebileceğini söyledi.



Kiel'de bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi'nden jeofizikçi Dietrich Lange, Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olabileceğini söyledi. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Nature Communications dergisine konuyla ilgili bir kaleme alan  Lange, Marmara Denizi'nde büyük tektonik gerginlik olduğunu söyleyerek, "Bu, 7.1-7.4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi için yeterli" dedi. Marmara Denizi'nin altında Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran Kuzey Anadolu fay hattı mevcut. Alman bilim insanları iki buçuk sene boyunca GEOMAR'ın geliştirdiği ölçüm sistemi GeoSEA ile Marmara Denizi'nin 800 metre altında ölçümler yaptı.

TSUNAMİ BEKLENTİSİ YOK

GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp, "Bu gerginlik bir deprem sırasında çözülürse fay hattı dört metreden fazla hareket eder" diye konuştu. Kopp, olası bir depremin büyük bir yıkıma neden olacak Tsunami dalgasına yol açacağını ise düşünmediğini belirtti. Alman bilim insanları olası bir depremin zamanı hakkında da bir tahminde bulunmazken, böyle bir değerlendirme ile bir paniğe yol açmak istemediklerini özellikle söyledi. Yapılan açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihindeki deprem gibi, olası yeni bir sarsıntının Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde ağır sonuçlara yol açabileceği de belirtildi. 1999'daki 7 Ağustos depreminde 17 binden fazla insan yaşamını kaybetmişti.

İstanbul depreme hazır hale getirilecek!


Geri Dön