18 / 04 / 2024

İstanbul, en çok ziyaret edilen ilk 5 arasına girdi!

İstanbul, en çok ziyaret edilen ilk 5 arasına girdi!

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla 19'uncu kez kapılarını ziyaretçilere açtı.



EMITT, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 19'uncu kez kapılanın ziyaretçilere açtı. Fuarın açılışına İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrrahman Ancı, İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çok sayıda yerli, yabana dernek ve federasyon temsilcileri katıldı. 71 ülke ve 4 bin 500'ü aşkın kuruluş ve beldenin yer aldığı fuarın açılışında protokol üyeleri birer konuşma yaptı. Ardından İstanbul Valisi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş fuar alanındaki stantları gezerek bilgi aldı. 


"TURİZM SEKTÖRÜ BARIŞA HİZMET ETMELİDİR" 

Vali Şahin, dünyada refahın artmasıyla ve buna paralel olarak da seyahat teknolojilerinin, araçlarının gelişmesiyle insanların hareketliliğinin arttığını, bunun da maddi ve manevi bir sektör haline dönüştüğünü belirterek, "Turizm sektörü bu anlamda belki son yıllarda bütün ülkelerin üzerinde dikkatle çalıştığı, geliştirmeye ve bir takım marka ya da ürünlerle öne çıkmaya çalıştığı bir sektör. Türkiye'de diğer ülkeler gibi bunu yapmaya çalışıyor. Hamdolsun Türkiye son 15 yılda geldiği nokta itibari ile bakacak olursak 2000 yılında ilk 15'e giremeyen Türkiye şimdi 16'ncı sırada" dedi. 

Turizm sektörünün dünyada barışa hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Şahin, "İnsanların birbiri ile tanış olması, insanların birbirini tanıması ve birbirine karşı daha saygıyla ve sevgiyle yaklaşmasını gerektirmeli. İdeal olan bu ama maalesef son yıllarda sanki dünya daha bir geriye gitmekte, barış noktasından daha bir uzağa düşmektedir" diye konuştu. 


"ŞEHİRLERİN YARIŞTIĞI DÖNEMİ KAPATTIK" 

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ise yaptığı konuşmada, "Günümüz dünyasında, küçülen dünyada tüm insanların kaderleri birbirine bağlı. Kaderlerimizin birbirine bağlı olduğu yaşadığımız yüzyılda tüm insanlığın, yönetimde bulunan herkesin, her bireyin dünya barışına katkı sunması gerekmektedir" dedi. 


Başkan Topbaş, "İnanıyorum ki bu birliktelikler, bu buluşmalar, bu birlikteliğimizi ortaya koymalar ve geleceğe birlikte yürümeler bize dünya barışında önemli mesafeler almayı sağlayacaktır" diye konuştu. 

"Ülkelerin yarıştığı dönem geride kaldı" diyerek sözlerine devam eden Topbaş, "Şehirler yanşıyor dedik, o da geride kaldı. Artık odak şehirler var. Şehirlerin yanştığı dönemi de kapattık. Yeni bir süreç başladı. Yükselen değerlerin, yükselen sektörlerin, yükselen bireylerin buluştuğu şehirler. Artık şehirler kendilerine oluşturdııklan temalanyla gündem tutmakta ve öne çıkmakta. 2004'teki İstanbul'da yıllık turizm den aldığımız turist sayısı 3 milyonun altındayken, bugün 11 milyonu geçtik" ifadelerini kullandı. 


"TÜRK TURİZMİ YENİ BİR DEĞİŞİM VE GELİŞİM İÇİNE GİRDİ" 

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Ancı ise, Türk turizminin yeni bir değişim gelişim içine girdiğini belirterek, "Dünyadaki gelişmelerle eş güdümlü olarak izlenilen çevreyle uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikalarla ülkemizin uluslararası anlamda daha çok tanınması sağlanmış, pazarlann niteliklerine göre stratejiler geliştirilmiş, çalışmalarla dünyada Türkiye markası güçlendirilmeye çalışılmıştır" dedi. 


Son yıllarda Türkiye'de olan turizm hareketliliği hakkında sayısal bilgiler de veren Ancı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2014 yılı Ocak, Kasım döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 5,35 artış göstererek 35 milyon 257 bin 859 olmuştur. 2014 Ocak-Eylül döneminde turizm gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyar 95 milyon ABD Dolan tutannda artarak 26 milyar 639 milyon dolara ulaşmıştır. 2013 yılında ortalama yüzde 16'lık bir artışla 10 milyon 475 bin ziyaretçi ağırlayan İstanbul Avrupa'da en çok tercih edilen 3'üncü şehir olurken, dünyada en çok ziyaret edilen ilk 5 kent arasına girmiştir. 2014 yılı Ocak-Aralık döneminde ise yüzde 13 'lük artışla 11 milyon 843 bin ziyaretçi sayısına ulaşmıştır" 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön