28 / 03 / 2024

İstanbul Finans Merkezi 2022'nin ilk çeyreğinde açılacak!

İstanbul Finans Merkezi 2022'nin ilk çeyreğinde açılacak!

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul'un merakla beklediği İstanbul Finans Merkezi projesinin 2022'nin ilk çeyreğinde tamamlanarak hizmete açılacağını söyledi.



Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, İstanbul Finans Merkezi'ni (İFM) 2022'nin ilk çeyreğinde açılacağını müjdeledi. Aşan, "İFM Projesi'nin, tamamlandığında son 10 yılın en önemli projelerinden birisi olacağına inanıyorum"  diye konuştu.

Takvim'de yer alan habere göre; Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından yapılan yazılı açıklamada Aşan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Murat Ali Çengelci, EMD Yönetim Kurulu ile Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü'nde buluştu. Aşan, görüşmede Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi olarak en önemli işlerinden birisinin İFM projesinin bitirilmesi olduğundan bahsederek, inşaat işlerinden kaynaklı ciddi bir sıkışmaya rağmen iyi bir başlangıç yaptıklarından bahsetti.

2018 yılında İFM inşaatlarının tamamlanma oranının yüzde 20 seviyelerine ulaştığını söyleyen Aşan, projeyi devralmalarından sonra 2020 Ocak itibarıyla tamamlanma oranında yüzde 50'ler seviyesine ulaştığından bahsetti. Aşan, "İFM Projesi, belirlemiş olduğumuz stratejilerle ilerleyecek ve büyük ihtimalle 2022'nin ilk çeyreğinde Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılmış olacak." diye konuştu.

İstanbul Finans Merkezi 2022 nin ilk çeyreğinde açılacak!

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA İFM AŞ'NİN BİR KISMI BORSAYA AÇILABİLİR"

Projenin tamamlandığında son 10 yılın en önemli projeleri arasında yer alacağını ifade eden Aşan, şu açıklamalarda bulundu:
"Ciddi bir gelir potansiyeli olan bu proje Türkiye Varlık Fonu açısından karlı bir yatırım. 1 milyon metrekarelik çok büyük bir alandan bahsediyoruz. Bütün kiralama işlerini Varlık Fonu üzerinden yapacağız. Hiçbir binayı satmayı düşünmüyoruz. Satılık kat, ofis de olmayacak. Önümüzdeki yıllarda, İFM'nin de değerinin artmasıyla, Varlık Fonu bünyesinde kurulan İFM AŞ'nin bir kısmı Borsaya açılabilir. Böylelikle iyi bir yatırım olduğu kadar yabancı ortalık da mümkün olacaktır. Çünkü büyük bir finansal hacimden bahsediyoruz."

İFM'yi daha fazla yatırımcı çekerek, daha fazla ve çeşitli finansal işlem imkanı sunarak bölgesel bir finans merkezi haline dönüştürmeyi amaçladıklarını söyleyen Aşan, "Burada kamu olarak gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek ve daha sağlıklı işleyen destek ve teşvik mekanizmalarını oluşturmak bu hedefin gerçekleşmesi için gereken çabanın yüzde 10-20'lik kısmına tekabül etmektedir." şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezi 2022 nin ilk çeyreğinde açılacak!

"GELECEK HAFTA İFM KANUNU'NU MECLİS'E GÖNDERMİŞ OLACAĞIZ"

İlgili aktörlerin işlerini kolaylaştırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarından bahseden Aşan, önümüzdeki hafta İFM Kanunu'nu TBMM'ye göndereceklerinden bahsetti.

Merkezin nasıl yönetileceğininin yanı sıra vergi ve diğer avantajların olduğunu belirleyen bir kanun hazırlandığının altını çizen Aşan, şu ifadeleri kullandı:
"Pek çok yabancı finans kurumuyla da görüşmeler yapmaktayız. Nispeten büyük olanların bölge merkezlerinin bir kısmını buraya taşıyabilirsek bunun stratejik hedeflerimize çok büyük katkıları olacaktır. Örneğin, Dubai Finans Merkezi'nde yer alan bu tip küresel çaptaki finansal kurumların bölge merkezlerini buraya almak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz."

"FİNANSAL KURUMLARINA KATILIMCI BELGESİ VERİLECEK"

İFM'de faaliyet gösterebilmeleri için buraya gelen finansal kurumlara katılımcı belgesi verileceğinin altını çizen Aşan, bu belgeye sahip kurumların kanunda belirttikleri teşviklerden de faydalanabileceğini söyledi.

Bölgede faaliyet gerçekleştirecek kurumların belirlenmesinde özenli davranmak gerektiğinden bahseden Aşan, önceliğin alanı hızlıca doldurmak olmadığının ve finans alanı dışındaki kurumları bölgeye almayı düşünmediklerini ifade etti.

İstanbul Finans Merkezi 2022 nin ilk çeyreğinde açılacak!

"İFM İLE FİNANS VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ DE AÇILACAK"

İFM ile Finans ve Teknoloji Üssü'nün de açılacağını ifade eden Aşan, şunları söyledi:
"Burada işleri olabildiğince sanalda tutmaya çalışacağız. Bir çeşit sanal teknopark gibi düşünün burayı. Girişimciler bölgede faaliyetlerini sürdürürken dünyanın her tarafından personel çalıştırabilsin istiyoruz. Böylelikle İstanbul, doğru teşviklerin kurgulanması ile FinTek alanında önemli bir çekim alanı olacaktır. Finans ve Teknoloji Üssü için çok büyük bir girişim fonu oluşturacağız."

"KATILIM FİNANS STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIYORUZ"

Mevcut bankacılık sisteminin risk transferine dayalı olduğundan bahseden Aşan, Türkiye'de katılım finansın olması gerekenin çok altında kaldığını ve risk paylaşıma dayalı tüketiciyi gözeten finansal ürün ve hizmetler sunduğundan bahsetti.

"Risk paylaşımı" kavramının öneminden bahseden Aşan, katılım finansın ruhuna uygun olan risk paylaşımlı finansal hizmetlerin payının artırılması gerektiğinden bahsetti. Aşan, "Bu doğrultuda yıl içerisinde tamamlayıp Cumhurbaşkanımıza arz etmeyi planladığımız bir Katılım Finans Strateji Belgesi hazırlıyoruz. Belgede katılım finansa dair vizyonumuz ve bu alanın geliştirilmesine yönelik stratejileri de kamuoyu ile paylaşmış olacağız." açıklamasında bulundu.

İstanbul Finans Merkezi’nin yüzde 60'ı tamam!


Geri Dön