20 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi'nde 7 çalışma başlatıldı!

İstanbul Finans Merkezi'nde 7 çalışma başlatıldı!

2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi planlanırken, bu doğrultuda atılan en önemli adımlardan biri de İstanbul Finans Merkezi projesi. İFM yalnız bir gayrimenkul projesi değil, kapsamlı bir dönüşümün habercisi.



2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi planlanırken, bu doğrultuda atılan en önemli adımlardan biri de İstanbul Finans Merkezi projesi. Bu doğrultuda inşasına başlanan İFM yalnız bir gayrimenkul projesi değil, kapsamlı bir dönüşümün habercisi. 


Dev projelerle vizyon büyüten megakent İstanbul, küresel finansın kalbi olma yolunda gaza bastı. "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Projesi" için kamu bankaları birçok birimini şimdiden Ataşehir'e taşıdı. 


Yasal alt yapısı tamamlanan ve kuruluş çalışmaları süren kamu katılım bankaları da İFM'de faaliyet gösterecek. Özel bankalar ve finans kuruluşları ile Merkez Bankası, BDDK, TMSF; SPK gibi finans ve bankacılık sektörüyle doğrudan ilintili kamu kuruluşları taşınma hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. TEB, Anadolu Sigorta, Albaraka Türk, ERGO, Avivasa, HDİ Sigorta, Türk Henkel, Anadolu Grubu şimdiden Ümraniye ve çevresine taşınmış durumda. 


50 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK 


50 binden fazla kişinin çalışacağı, 1.500 konut ve 200 ticari üniteli finans kenti için, metrolardan karayollarına, monoraydan havayoluna kadar projeler hızlanacak. Merkezle birlikte finans sektörünün ürün çeşitliliği artacak, bankacılık dışı finansal piyasalar geliştirilecek. 


Hedef dünyada ilk 25'e girmek 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat ilgilendiği İFM Projesi'yle şu sonuçlara ulaşılması hedefleniyor. 


 - İstanbul, dünyada ilk 25 küresel finans merkezi içerisine girecek.


 - Türkiye, finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer alacak,  Finansal hizmetler sektörünün GSYH içindeki payı yüzde 6'ya yükseltilecek. 


7 AŞAMALI SEFERBERLİK 


İFM'de seferberlik için 7 çalışma başlatıldı. İşte Kalkınma Bakanlığı'nın koordine ettiği başlıca eylemler: 


-İFM İÇİN İKİ KURUL GELİYOR 


Haziran ayına kadar, koordinasyon için "organizasyon modeli" oluşturulacak. "Ulusal Danışma Kurulu ve Uluslararası Danışma Konseyi olmak üzere iki konsey kurulacak. 


-FİNANSAL YENİ ÜRÜNLER 


SPK sorumluluğundaki çalışma kapsamında, organize piyasalarda işlem gören türev araçlarının çeşitliliği artacak. Banka dışı finansal piyasalar geliştirilecek. Haksız rekabete yol açan vergi uygulamaları ortadan kaldırılacak.

 

-ANLAŞMAZLIKLARA ÇÖZÜM 


Adalet Bakanlığı sorumluluğunda İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak. Finans sektörü için 'ihtisaslaşmış mahkemeler' oluşturulacak. Düzenlemelerle teminat mektuplarının elektronik ortamda izlenmesi sağlanacak. 


-YOLLARIN KESİŞİM NOKTASI 


Dev merkezin insan yükünü kaldırabilmesi için altyapı ve ulaşım seferberliği de başladı. İFM'ye raylı sistemle ulaşım sağlanacak. 

Kadıköy-Kartal Metrosu doğuya uzatılarak Kartal-Kaynarca raylı sistem bağlantısı tamamlanacak. 


-ÖZEL TEKNOLOJİK ALTYAPI 


İFM'de en üstün teknolojik altyapı için de kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Borsa İstanbul'un Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile Pay Piyasası'nın teknolojik altyapısı geliştirilecek. Borsa İstanbul ile Boğaziçi Üniversitesi, 'Teknoloji Geliştirme Bölgesi" kuracak. 


-ON BİNLERE İŞ İMKANI 


İFM Projesi, on binlerce kişiye iş imkanı yaratacak. Nitelikli insan gücü için Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğunda çalışmalar hızlandı. Uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip uzman sayısı artırılacak. Arapça ve Rusça "seçmeli ders" olacak. 


-FAİZSİZ FİNANS GELİŞECEK 


Katılım bankacılığı ve faizsiz finans sistemiyle İstanbul'un cazibesi artacak. Üniversitelerin işletme ve iktisat fakültelerinde "İslam Ekonomisi" ve "Faizsiz Finans"; ilahiyat fakültelerinde ise "Ekonomi ve Finans" alanlarında dersler programa konulacak. 


Akşam Ek


Geri Dön