25 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın kira ödemelerinde son durum!

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın kira ödemelerinde son durum!

2019'da 52 milyon yolcuya hizmet sunan İstanbul Havalimanı, 2020'de Kovid-19 salgını sebebiyle 23,4 milyonda kaldı. 2019'da garanti bedelinin üzerinde gelir elde edip DHMİ'ye 22,4 milyon euro aktaran İstanbul Havalimanı'nın 2020 için DHMİ'den alması gereken ödeme yaklaşık 230 milyon euro.



Kovid-19 salgınından en olumsuz etkilenen sektörlerden biri havacılık olurken, havalimanı işletmecileri de destek alabilmek amacıyla Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin (DHMİ) kapısını çaldı.

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre; Tav Havalimanları, “mücbir sebep” sebebiyle işlettiği Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya,  İzmir  ve Milas-Bodrum havalimanları için işletme süresinde 2'şer yıllık uzatma ve 2020 yılı kira ödemeleri için de dört yıllık erteleme aldı.

Sonucu en çok merak edilen ise Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA’nın işlettiği İstanbul Havalimanı'nın destek isteği. DHMİ ile İGA arasındaki görüşmeler sürüyor. Masada kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma konuları yer alıyor. 

 İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA nın kira ödemelerinde son durum!

Bloomberg’e konuşan iki kaynak, İGA için opsiyonlardan birinin de kamu yolcu garantisi ödemesi ile yıllık kiranın mahsuplaşılması olabileceğini ileri sürmüştü. 

Sözleşmeye göre İGA'nın DHMİ'ye ödemesi gereken yıllık kira bedeli 1 milyar 45 milyon euro olarak belirlendi. DHMİ'nin İGA'ya verdiği yolcu servis ücreti garantisi ise 2020 yılı için 333,8 milyon euro. Bu seviyenin altında olursa DHMİ İGA'ya, bu seviyeyi aşarsa İGA DHMİ'ye ödeme yapmakla yükümlü.

İGA ile DHMİ arasındaki olası kira indirimi ya da öteleme anlaşmasına göre, yolcu garanti ödemesi yapılacak ya da mahsuplaşmaya gidilecek.

Sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Uğur Emek, İstanbul Havalimanı'nda 2019 yılı kirasının da ertelendiğini de dile getirdi.

İGA, geçen yıl 5,7 milyar euroluk kredi borcunun refinansmanı için görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Proje için gerekli kredinin büyük kısmı kamu bankalarından çekilmişti.

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'dan kira erteleme talebi!

İstanbul Havalimanı'nda İGA devlete 22 milyar 152 milyon Euro kira ödeyecek!


Geri Dön