25 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı mega aktarma merkezi olacak!

İstanbul Havalimanı mega aktarma merkezi olacak!

Türkiye’nin mega projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı, dünyayı kıskandırmaya devam ediyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 29 Ekim'de hizmete açılan havalimanının mega aktarma merkezi olacağını söyledi.



Türkiye son dönemde gerçekleştirdiği ulaşım yatırımlarıyla dünyaya adını duyurmayı başardı. Türkiye’nin mega projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, İstanbul Havalimanı’nın Türk havacılık sektörünün gelişiminde lokomotif görevi üstleneceğini söyledi. Aycı, “Sunduğu kapasite ve slot imkanlarıyla mevcut darboğazı ortadan kaldırıp, mega bir aktarma merkezi olacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı mega aktarma merkezi olacak!

Yeni havalimanının sektördeki oyunculara yeni bir soluk getireceğini ifade eden Aycı, Türkiye havacılığının hem nicelik hem de nitelik anlamda gelişip, ülkenin dünya üzerinde en önemli ticari havacılık merkezlerinden biri olacağını ifade etti. Türkiye’nin yeni havalimanının etkisiyle 2023 itibarıyla 700 uçağa sahip olacağını belirten Aycı, yolcu sayısının 1,7 katına çıkacağını ifade etti. 

Türkiye’nin 2032’de yolcu sayısı bakımından dünyada 9. sıraya yükselmesinin hedeflendiğini kaydeden  Aycı, “İstanbul Havalimanı, Türkiye ekonomisi büyümesinin en önemli itici güçlerinden biri olacak. 2025 yılında Türkiye’ye, GSYİH’nın yüzde 4.9’una tekabül eden yaklaşık 73 milyar lira katma değer ile katkı sağlayacak” şeklinde konuştu. Yeni havalimanı ile birlikte yolcu sayısının yanı sıra kargo miktarınında yükseleceğini sözlerine ekleyen Aycı, ilk etapta 2.5 milyon ton ve tüm etaplar tamamlandığında 5.5 milyon ton yıllık kargo kapasitesine sahip olacak havalimanının İstanbul’u dünyanın en büyük kargo şehrine dönüştüreceğinin altını çizdi.

Türk Hava Yolları’nın kasım ayının başından itibaren İstanbul Havalimanından 3 iç hat ve 2 dış hatta promosyonlu ticari seferlere başladıklarını anlatan Aycı, ''Bugüne kadar 36 binden fazla yolcu taşımış durumdayız. Tüm yolcularımız bu anıtsal projeye hayran kaldıklarını belirtip, memnuniyetlerini dile getiriyorlar” dedi.

Birinci etap ile 60 havayolu firmasına hizmet verebilen yeni havalimanında bu sayının 2023 itibarıyla 150’ye çıkacağını kaydeden Aycı, “Özellikle Asya bölgesi başta olmak üzere, diğer bölge havayollarından mevcut kapasitelerde yoğunlaşma ve yeni kapasite atılımları görebiliriz” diye konuştu. Havalimanının küresel lojistik şirketlerinin de ilgisini çektiğini belirten Aycı,  İstanbul Havalimanı’nın stratejik konum avantajı, sağlanan operasyonel ve teknolojik altyapı ve diğer kargo yatırımlarının da gelmesiyle İstanbul Havalimanı bölgesel kargo aktarma merkezi konumuna dönüşeceğinin altını çizdi.

İstanbul Havalimanı resmen açıldı!

İstanbul Yeni Havalimanı nerede? Ulaşım nasıl sağlanır?


Geri Dön