25 / 04 / 2024

İstanbul havaray projesi!

İstanbul havaray projesi!

İstanbul havaray projesi kapsamında yapılması planlanan 4. Levent havaray hattının Levent'teki metro istasyonunun yanında yer alan İETT durağından başlayarak Çeliktepe Mahallesi'nin İsmet İnönü Caddesi üzerinden yol alması düşünülüyor...




İstanbul havaray projesi!


İstanbul Boğazı’ndan geçecek olan Çamlıca-Etiler teleferik hattından sonra 2 kilometre uzunluğundaki Sarıyer-Beykoz hattının da devreye girmesi planlanıyor. Haliç hattında da Eyüp-Sütlüce arasına teleferik projesi geliyor.


İstanbul'un gelecek planlarında dev inşaatların yanı sıra altyapı ve ulaşım çalışmaları da etkili rol oynuyor. Önümüzdeki dönemde yeni projeler hayata geçirmeyi planlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özellikle ulaşım alanında büyük projeler üretiyor.


Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıkladığı Zincirlikuyu ile Çamlıca arasındaki teleferik projesiyle ilgili tartışmalar sürerken, yeni bir teleferik hattı daha ortaya çıktı. İBB'nin planlarına göre Boğaz'da Rumelihisarı ile Otağtepe arasında yeni bir teleferik hattı yapılması hedefleniyor. 2 kilometre uzunluğa sahip olması planlanan projenin tamamlanma tarihi ise 2023 olarak belirlendi.


Daha önce açıklanan ve Etiler'den başlayıp, Çamlıca'da bitmesi planlanan ilk teleferik hattının da Zincirlikuyu'dan başlamasına karar verildi. Zincirlikuyu, Altunizade, Çamlıca arasında olacak 8 kilometrelik bu projenin 2015'te hizmete açılması bekleniyor.


Belediye ayrıca 3 kilometrelik Eyüp-Sütlüce arasında Haliç'e teleferik hattı yapmayı da planlıyor. Bu hatlar tamamlandığında İstanbul'da Maçka ve Eyüp'teki teleferiklere de yenileri eklenmiş olacak.


İBB'nin ulaşım konusundaki planlarından olan havaray projesi de büyük yankı uyandırdı. İstanbul havaray projesi 6 noktada hayata geçirilecek. Bunlar;

1- Şişhane-Kasımpaşa-Okmeydanı-Çağlayan-Mecidiyeköy,

2- Maltepe TCDD-E5-Başıbüyük,

3- Kartal E5-Kartal TCDD,

4- S.Gökçen Havalanı-F1 Park,

5- Sefaköy-Kuyumcukent-İSBİ-Atatürk Havaalanı ve 

6- Ataköy-Şirinevler-Mahmutbey.


Yukarıda belirtilen havaray projelerin halihazırda etüt çalışmaları devam ediyor. Havarayın yapılma düşüncesi ise  nüfus yoğunluğu yüksek, sokak ve caddelerin dar olduğu bölgelerde metro ve hafif raylı sistemlerin yapılamamasına karşılık alternatif bir çözüm arayışından doğuyor. 


İstanbul havaray projesi...

Yapılması planlanan 4. Levent havaray hattının 4. Levent'teki metro istasyonunun yanında yer alan İETT durağından başlayarak Çeliktepe Mahallesi'nin İsmet İnönü Caddesi üzerinden yol alması düşünülüyor. 1,5 kilometre uzunluğundaki hattın saatte 9 bin yolcu taşıması bekleniyor. Havaray projesi hayata geçirildiğinde Çeliktepe'den havaraya binen yolcular 4. Levent metro istasyonuna kadar giderek buradan metro ile Taksim'e geçme imkanı bulacaklar.


Bölgedeki diğer proje ise Levent Metro İstasyonu'ndan başlayıp Talatpaşa Caddesi'nden Gültepe Mahallesi'ne ilerleyecek olan havaray projesidir. Kağıthane Cendere Yolu'na kadar ilerlemesi beklenen hattın şu an için etütleri yapılıyor. Bölgedeki 3. proje ise M2 Sanayi Mahallesi İstasyonu'ndan başlayıp iç kısımlara doğru ilerleyecek olan havaray hattıdır. 


İstanbul havaray projesi!



İstanbul havaray projesi!





4. Levent havaray hattı!
Havaray projesi!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön