16 / 04 / 2024

Havaray projesi!

Havaray projesi!

4.Levent'teki metro istasyonunun yanında yer alan İETT durağından başlaması planlanan havaray hattının Çeliktepe Mahallesi'nin İsmet İnönü Caddesi'nden ilerlemesi planlanıyor. Hat binaların orta kat seviyesinde olacak şekilde tasarlanıyor...




İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan havaray projelerinden 4. Levent'teki etüt projeleriyle ilgili bilgiler şöyledir:


4. Levent'teki metro istasyonunun yanında yer alan İETT durağından başlaması planlanan havaray hattı Çeliktepe Mahallesi'nin İsmet İnönü Caddesi'nden ilerleyecektir. Caddeye yerleştirilecek taşıyıcı direklerin üzerine konumlanacak hattın, binaların orta katlarının seviyesinde yapılması planlanıyor. Güzergah üzerindeki havaray durakları binalara çok yakın olacağından dolayı yapımı için detaylı analiz yapılması gerekiyor. 1,5 kilometre uzunluğundaki hattın yolcu taşıma kapasitesi minimum olarak saatte 9 bin yolcudur. Havaray projesi hayata geçirilirse Çeliktepe'den havaraya binen yolcular 4. Levent metro istasyonuna taşınarak metro ile Taksim'e gidebileceklerdir.


Bölgedeki diğer proje ise Levent Metro İstasyonu'ndan başlayıp Talatpaşa Caddesi'nden Gültepe Mahallesi'ne ilerleyecek olan havaray projesidir. Kağıthane Cendere Yolu'na kadar ilerlemesi beklenen hattın şu an için etütleri yapılıyor.


Bölgedeki 3. proje ise M2 Sanayi Mahallesi İstasyonu'ndan başlayıp iç kısımlara doğru ilerleyecek olan havaray hattıdır. 


Ancak tüm bu projelerin hayata geçirilmesi için İstanbul'un ana metro omurgasının oluşturulması ve en az 300 kilometre raylı ulaşım şebekesine sahip olunması gerekiyor. Bu projeler 2023-2035 yılları arasında gündeme gelecek olup finansman koşulları çerçevesinde hayata geçirilecektir. Konunun önemi ise bölgede yapılacak işlerin  bu projeler göz önünde bulundurularak yapılması gereğidir. 


Etüt aşamasındaki raylı sistemler!



Havaray projesi!



Daha önce hazırlanan bazı havaray projelerinin farklı ulaşım modlarına çevrildiği de biliniyor. Buna göre;


1- Bakırköy İDO-İncirli havaray projesi, metroya,

2- Merter-Mecidiyeköy havaray projesi metrobüse,

3- Kozyatağı-Ataşehir havaray projesi LRT'ye,

4- Ümraniye-Ataşehir havaray projesi LRT'ye çevrilmiştir.

5- Sefaköy-İSTOÇ havaray projesi ise iptal edilmiştir.


İstanbul'da etüt projeleri yapılan diğer havaray hatları aşağıdadır:


1- Şişhane-Kasımpaşa-Okmeydanı-Çağlayan-Mecidiyeköy,

2- Maltepe TCDD-E5-Başıbüyük,

3- Kartal E5-Kartal TCDD,

4- S.Gökçen Havalanı-F1 Park,

5- Sefaköy-Kuyumcukent-İSBİ-Atatürk Havaalanı ve 

6- Ataköy-Şirinevler-Mahmutbey.











Geri Dön