26 / 04 / 2024

İstanbul Mahmutpaşa'da esnafın 'taklitçi kiracı' sorunu!

İstanbul Mahmutpaşa'da esnafın 'taklitçi kiracı' sorunu!

Taklit ürün satıcıları Kapalıçarşı'dan Mahmutpaşa'ya gidiyor. Yüksek fiyatlarla iş yeri kiralayan taklitçiler, eski kiracıları devre dışı bırakıp çarşıyı ele geçiriyor.



Koronavirüs salgınının yarattığı olumsuz durumlar, İstanbul’un Tarihi Yarımadası’ndaki ticaretin şeklinde de değişimlere neden oldu. Önceleri ağırlıklı olarak Kapalıçarşı’da bulunan taklit ürün satıcıları şimdi bölgenin en işlek caddelerinden Mahmutpaşa’ya doğru inmeye başladı. Dünya'dan Özge Yavuz'un haberine göre; taklidin bu bölgede yoğunlaşmasının en büyük sebebinin Kovid-19 olduğu belirtiliyor. Peki neden? 

Koronavirüs salgınıyla birlikte azalan alışveriş, AVM’lerde olduğu gibi caddelerdeki mağazaların da cirosunu azalttı. Mahmutpaşa’da 25-30 metrekare ve aylık kirası 10-15 bin TL arasında seyreden dükkanların işletmecileri, düşen ciroları sebebiyle mal sahiplerinden indirim talep ettiler. Mal sahipleri de indirim bir kenara dursun, mağazaya iki katı para veren kiracılar bulmaya başladı. 

İstanbul Mahmutpaşa da esnafın taklitçi kiracı sorunu!

Kim mi bunlar? 

Çakma ürün satan esnaflar. 50 metrekarelik bir dükkana 55 bin TL kira ödeyen taklitçiler, son bir yıldır bölgede yayılıyor. Bu kadar yüksek kirayı nasıl veriyorlar, bu kadar ciro yapabiliyorlar mı, bu bilinmiyor. Ama aldığım bilgilere göre eski kirası 15 bin TL olan 25-30 metrekarelik dükkanlar 30 bin TL'den hemen taklit ürün satanlar tarafından kiralanıyor. Müşterisi bol olan mülk sahipleri de eski kiracılarına indirim sağlamıyor.

Uzun yıllar İtalyan Paul&Shark markasının Türkiye temsilciliğini ve Tescilli Markalar Derneği’nin başkanlığını yapan Selçuk Güzenge de, son dönemde taklitle mücadelede bir vurdumduymazlık yaşandığına dikkat çekiyor. Yabancı markaların piyasayı boş bırakması sebebiyle taklidin arttığını dile getiren Güzenge, perakendede gündemin COVID-19’la birlikte değiştiğine dikkat çekiyor. 

Markaların düşen cirolar nedeniyle şu andaki en büyük gündemlerinin AVM kiraları olduğuna vurgu yapan Güzenge, şunları kaydetti: 

“Şu anda bütün markalar kira savaşında. Dolayısıyla taklit ürün piyasası göz ardı ediliyor. Bu konu bir müddettir ihmal ediliyor. Markalar taklitçilere yapılan operasyonlar için her müdahaleye ayrı para ödediklerinden bu durumu ağırdan almaya başladılar. Piyasayı boş bıraktılar. Halbuki taklit operasyonlarının şikayete bağlı bir suç olmaktan çıkması lazım.”

Perakendecilerden yüzde 50 kira indirimi ya da ciro bazlı kira talebi!


Geri Dön