19 / 04 / 2024

İstanbul'da esnafın yüzde 92.6'sı kira giderlerini karşılayamıyor!

İstanbul'da esnafın yüzde 92.6'sı kira giderlerini karşılayamıyor!

İstanbul Planlama Ajansı'ndan tarafından yayınlanan "İstanbul’da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması"na göre; İstanbul'da esnafın yüzde 92.6'sının kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşadığı belirtildi. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi'nin, İstanbul'da 39 ilçede faaliyet gösteren berber, kuaför, kırtasiye, terzi, kuru temizleme, restoran ve kafe işletmecilerinden oluşan 702 mahalle esnafıyla görüşerek hazırladığı “İstanbul'da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması” yayınlandı.

İstanbul da esnafın yüzde 92.6 sı kira giderlerini karşılayamıyor!

KUAFÖR MÜŞTERİSİ YÜZDE 55 AZALDI 

Sözcü'de yer alan habere göre; koronavirüs salgını öncesinde berber ve kuaförlerin yüzde 20.4'ü tek başına çalışırken pandemi döneminde bu oran yüzde 41.9'a çıktı. Günlük ortalama müşteri sayısında yüzde 55 azalma gerçekleşti. Yüzde 92.6'sı kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta zorluk çekiyor.

İstanbul da esnafın yüzde 92.6 sı kira giderlerini karşılayamıyor!

GELİR YÜZDE 97.6 AZALDI 

Terzilerin aylık ortalama müşteri sayıları, yüzde 80.5 oranında azalma yaşadı. Pandemi döneminde terzilerinin yüzde 99.3'ünün gelirleri düştü; ortalama gelir kaybı ise yüzde 70.7 oldu. Yüzde 94.9'u kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşıyor. Kuru temizlemecilerin iş kapasitesi yüzde 76 azaldı. Kuru temizlemecilerin hiçbirinde gelir artışı gerçekleşmezken yüzde 97.6'sı gelirlerinin azaldığını aktardı. 

PAKET SERVİSİNDE ARTIŞ 

Kafe ve restoranların koronavirüs salgını sonrası aylık ortalama müşteri sayıları yüzde 83.5; ortalama gelirleri yüzde 73.1 azaldı. Paket servis hizmeti veren restoran ve kafe sayısı,  yüzde 64 arttı. Yüzde 97.1'i kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta zorluk çekiyor. Giderlerini, yüzde 53.4'ü, borçlanarak, yüzde 15.5'i ucu ucuna karşılayabildiğini; yüzde 28.2'si karşılayamadığını, sadece yüzde 2.9'u, rahatlıkla karşılayabildiğini belirtti. 

Esnaflar kiralarını ödeyemiyor!

 


Geri Dön