20 / 04 / 2024

İstanbul sokaklarında dizi setleri!

İstanbul sokaklarında dizi setleri!

Setler kuruldu, sokaklar “kamera, action ” sesleriyle yankılanmaya başladı. Dizilerin yeni sezonuyla birlikte İstanbul 'un her semti bir başka plato oldu. Touch İstanbul setleri gezdi. Karikatürist Kutlukhan Perker ise bu haber için bir illüstrasyona imz



Televizyon ekranlarında dizi sezonu açıldığına göre herkes eline çayını alıp koltuğuna oturacak demektir. Biz ekranlara geri dönüyoruz; Reis 'in kaptanı Murat Paşabahçe 'ye … İstanbul 'un birçok mahallesi dizi setine dönüştü bile. Kimisi set ekibine ikramlarda bulunuyor, kimisinde set ekibi mahalleliye kıraathane armağan ediyor. İstanbul kazan oluyor; diziler kepçe...

KALBİM SENİ SEçTİ / ATV

Alemdağ, Ebru Cündübeyoğlu için ideal

ATV 'nin iddialı yapımlarından Kalbim Seni Seçti, yayınlandığı ilk günden bu yana büyük ilgi görüyor. Varlıklı bir ailenin kızı olan Handan, eski bir müzisyen olan Ömer Asaf 'la tanışıyor ve kısa zamanda evleniyor. Sonrasında ise işler sarpa sarıveriyor ve biri babasıyla, diğeri de annesiyle yıllarca görüştürülmemiş iki kardeşin hazin öyküsü üzerine yoğunlaşılıyor. Ödüllü oyuncu Sermiyan Midyat ve Ebru Cündübeyoğlu 'nun başrollerini paylaştığı dizi için farklı mekanlar kullanılsa da ağırlıklı olarak Handan 'ın evi olarak Anadolu Hisarı ve Alemdağ semtleri set haline getirilmiş. Cündübeyoğlu, gerçek hayatında da şehir dışında yaşamayı tercih edenlerden. Kurtköy 'de yaşıyor. Setin Alemdağ 'da olmasının ise kendisi için büyük avantaj olduğunu söylüyor. “İş ve ev mesafesi ne kadar yakınsa insan o kadar mutlu oluyor, ben de çok mutluyum. Sesli çekim yapılan işlerde mekanların şehrin biraz dışında olması ekibe ayrıca büyük rahatlık sağlıyor ” diyor. Dizide eski bir müzisyeni canlandıran Burhan şžeşen 'in barı için ise Kadıköy 'deki şžafak Bar kullanılıyor.

REİS / ATV

Dizide balıkçı varsa. istikamet Paşabahçe

Dizinin açılış sahnesi İstanbul Atatürk Havalimanı. Ama ondan sonraki her mekan senaryoyla birlikte çorap söküğü gibi geliyor. Amerika 'dan pilot olarak dönen Murat, kaderin oyunu sayesinde kendini bir anda balıkçı teknesinin reisi olarak buluyor. Reis dizisi bugüne dek birçok Karadenizli ailenin hikayesinin geçtiği Paşabahçe ve Sarıyer kıyılarında geçiyor. Mehmet Akif Alakurt ve Melisa Sözen 'in dizideki aşkları da bu semtlerde alev alıyor. İstanbul Boğazı 'nın Anadolu Yakası 'ndaki en büyük girintilerinden biri olan Paşabahçe İncirköy Mahallesi ufak balıkçı teknelerinin çekildiği küçük bir liman. Tövbeler Tövbesi, Gülbeyaz gibi birçok diziye daha önce doğal plato görevi gören Paşabahçe, her yapımda defalarca yenilendi. Sokaklar sayısız kez yeniden boyandı. Reis dizisinde de Murat ve Nazlı karakterlerinin evi yine bu mahallede Dere Boyu Sokak 'ta yer alıyor. Alakurt 'un teknesi olarak kullanılan Torlaklar 2 adlı balıkçı teknesi de gerçekte limanda çalışan bir tekneydi. Teknenin kullanımı sayesinde senaryoda da ailenin soyadı Torlak oldu.

SENİ BANA YAZMIşžLAR /ATV

Yalçın, gerçek hayatta da Kuruçeşme 'ye giderdi

Alışılmadık bir aşk dörtgeninin anlatıldığı Seni Bana Yazmışlar, ATV 'nin yeni sezondaki bir diğer iddialı yapımlarından. Başrollerini Issız Adam 'dan tanıdığımız Cemal Hünal ve Yeliz Kuvancı 'nın paylaştığı dizi İstanbul 'un birçok farklı noktasında çekiliyor. Kendine çok güvenen, biraz bencil, parayı seven Yalçın 'ın kafe sahneleri için Kuruçeşme kullanılıyor. Macro Center 'ın hemen karşısındaki Secret Passion adlı mekan, dizi için Mola adlı kafeye dönüştürülmüş. Buranın seçilmesinin özel bir nedeni var. Yapım ekibi, “Yalçın gerçek hayattan bir karakter olsaydı da bu tip mekanlarda yaşıyor olurdu ” diye düşünüyorlar. Semt, normalde çekim yapmak için ideal bir mekan değil. Trafik   ve insan sirkülasyonu düşünüldüğünde ekip için rahat bir ortam olmuyor. Dolayısıyla Kuruçeşme çekimleri de hafta arası yapılıyor. Dizinin bir diğer çekim alanı ise Balat. Dizide Zeynep 'e kol kanat geren ablasının eczane dükkanı olarak Balat 'ta set kurulmasının da yine özel bir nedeni var. Eski İstanbul 'un birbirine bağlı ve hüzünlü yapısı göz önüne alınmış. Kuvancı, “Balat 'ta olmak çok hüzünlü. Yıkık dökük evlerin içindeki yaşanmışlık beni gerçekten etkiliyor. Balat 'taki bu samimiyet ve hüzün Bebek 'te yok ” diyor.

ANNELER VE KIZLARI / STAR TV

çengelköy halkı Anneler ve Kızları 'nı doyuruyor

Türk televizyon tarihinin belki de ilk feminist yapımlarından biri Anneler ve Kızları. Zengin eşi ölen Defne ve kocası öldürülen Doğulu bir aşiretin gelini olan Gülizar 'ın hayatları travmatik bir şekilde değişiyor. Her ikisi de çocuklarını ellerinden almak isteyenlere karşı büyük bir mücadele veriyor ve yaşadıkları olaylar onları bir araya getiriyor. Dizinin ilk iki bölümde Malatya ve İstanbul setleri iç içe geçmişti. Ancak hikaye artık İstanbul 'da hız kazanmış vaziyette. Ebru Özkan 'ın canlandırdığı Defne karakterinin yaşadığı ev için Riva 'nın Bahadır Köyü mesken edildi. Ancak asıl plato olarak çengelköy mezarlığının yakınında bir ev ve Kuleli kullanılıyor. Dizinin koordinatörü Berrin Dağçınar, çengelköy 'deki evin dizi başlamadan önce baştan aşağı yenilendiğini söylüyor, “Havuzundan mutfağına kadar yeniden inşa ettik diyebiliriz. İçeride sadece yer ahşabına dokunmadık. ”   Ancak ne kadar harcandığı konusunda ser verip sır vermiyor. Dağçınar, çengelköy gibi bir mahallede çalışıyor ve bir kadın dizisi yapıyor olmanın ise çok keyifli olduğunu mahallelinin set aralarında kendilerine sürekli bir şeyler ikram ettiklerini ve olumlu eleştirileriyle ekibe motivasyon kazandırdıklarını söylüyor.

YERDEN YÜKSEK/ TRT

Mahalle dizilerinde yeni adres; Kandilli

Başarısızlıklar karşısında yılmayan bir teknik direktörün ve onun çevresindekilerin naif öyküsünü anlatan Yerden Yüksek, Türk halkının vazgeçemediği mahalle dizilerinden biri. Dizi, Kandilli, Zeyrek ve Paşabahçe semtlerinde çekiliyor. Ağırlıklı olarak kullanılan Kandilli, dizi sayesinde bugüne dek Perihan Abla, Aliye, Hatırla Sevgili gibi birçok diziye plato olan Kuzguncuk semtinin de Anadolu yakasındaki alternatifi haline geldi. Hatırlarsınız, zamanında çekimlerden sıkılan semt halkı, “Kuzguncuk, set değil, semttir ” diye eylem bile yapmıştı. Ancak Yerden Yüksek ekibinin koordinatörü Nazlı Heptürk, Kandilli halkının rahatsız etmemek adına son derece hassas davrandıklarını söylüyor. Örneğin; gece sokak sahneleri yazmamaya çalışıyorlar. Müstakil bir evde çekim yapan ekip, eski ve kalabalık İstanbullu aileler için son derece uygun bir yerde çalıştıklarını söylüyor. Heptürk, “dokusu en az ellenmiş ve en iyi resme sahip sokaklardan biri burası ” diyor. çalıştıkları ev aynı zamanda tarihi eser kapsamında olduğundan duvarına bir çivi bile çakılmamış. Ekip, “Bizim bir şey yapmamıza gerek yoktu, Kandilli zaten mahalle dizisi için amacına yönelik bir yer ” diyor.

GENİşž AİLE/ STAR

Boyacıköy 'e armağan

2009 yılında seyirciyle tanışan Geniş Aile çekim alanı olarak seçtikleri Boyacıköy 'ü   İstanbullu 'ya hatırlatmayı başardı. Sarıyer 'e bağlı olan Boyacıköy 'de dizi için kurgusal mekanlar bile oluşturuldu. Örneğin; Devir Abi 'nin Kıraathanesi olarak yapılan yer dizi ekibinin de mahalleye katkılarından biri oldu. Sezon boyunca sabit kalan bu kıraathane dışında Cevahir 'in kurduğu çay bahçesi ise sezon sonunda değiştirildi. Eski köşkleri ve dik yokuşları ile ünlü olan Boyacıköy, daha önce Kavak Yelleri dizisinin setine de evsahipliği yapmıştı. Geniş Aile 'nin yeni sezonunda da mahalle sahneleri yine Boyacıköy 'de, okul sahneleri Özdemir Sabancı Emirgan Lisesi 'nde, iç mekanlar ise Emirgan 'da çekiliyor.

ÖYLE BİR GEçER ZAMAN Kİ / KANAL D

Beykoz 70 'ler ruhuyla canlandı

Öyle Bir Geçer Zaman Ki, geçen sezonun en çok konuşulan dizilerinden biriydi. İlk sezonu Unkapanı 'nın Zeyrek semtinde çekilen dizi, 1960 'larda geçen bir dönem yapımı olduğundan farklı bir özen istiyordu. UNESCO 'nun koruma altına aldığı semt, yeniden restore edildi. Hazırlık aşaması bile bir yıl süren dizi için semtin yollarına yeniden Arnavut kaldırımı döşendi. Pimapen kaplı evlere ahşap çerçeveler takıldı, klimalar ters çevrilerek balkona dönüştürüldü. Yeni sezonda da çalışmalar bitmedi. Dizi ilerledi, 1970 'lere gelindi ve set de Beykoz Eski Kundura Fabrikası 'na taşındı. Zeyrek 'te kullanılan mekanların santim santim ölçüsü alındı ve yeni platoda 50 ev ve 20 dükkan inşa edildi. Kısacası Öyle Bir Geçer Zaman Ki, önce 1960 ruhuyla Zeyrek 'i; şimdi de 1970 ruhuyla Beykoz 'u yeniledi.
 
Etiler 'in pırıltılı yüzü
 
İstanbul 'un zengin semtlerinden Etiler 'de bir apartmanın görevlisi olarak çalışan bir ailenin kızını oynayan Feriha 'nın hüzünlü öyküsü de yine bu semtte gelişti. Üniversitede tanıştığı ve aşık olduğu Emir 'le ilişkisi için ise set olarak Bilgi Üniversitesi 'nin Santral ve Kuştepe kampüsleri ile Beykent Üniversitesi kullanıldı.
 
Balat 'ın yeni misafirleri; Bizim Yenge ve İffet
 
Sezonun iki iddialı yapımı Bizim Yenge ve İffet de plato olarak Balat 'a yerleştiler. Bizim Yenge, Balat 'ta üç katlı ve bahçeli eski bir İstanbul evinde geçiyor. İffet de Balat 'ın yeni sezondaki bir diğer misafirlerinden. Semt halkı, dizi ekiplerine son derece aşina. Daha önce Cennet Mahallesi, Gönülçelen gibi birçok yapıma da ev sahipliği yapan semtin sakinleri birçok dizide herhangi bir ücret almadan figüranlık da yaptı.

Kutlukhan Perker

 Zeynep YAYINOĞLU/Neslihan PERKER - TOUCH İSTANBUL


Geri Dön