19 / 04 / 2024

İstanbul Tasarım Bienali'nin atölye çalışmaları 27 Mart'ta Beyoğlu'nda!

İstanbul Tasarım Bienali'nin atölye çalışmaları 27 Mart'ta Beyoğlu'nda!

İstanbul Tasarım Bienali'nin ön etkinlikleri kapsamında, 22 Mart Perşembe günü başlayıp beş gün devam eden Atölye Çalışmaları'nın tüm katılımcılarını bir araya getirecek genel sunumu, 27 Mart Salı günü Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde 09.30-17.00 saatleri aras



İstanbul Tasarım Bienali, 22-26 Mart tarihleri arasında, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini yurtiçi ve yurtdışından tasarımcılarla buluşturan 11 Atölye Çalışması gerçekleştiriyor. Beş gün boyunca, dokuz farklı mekânda devam eden 11 atölye çalışmasında 200’ün üzerinde üniversite öğrencisi 30’a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkânı buluyor.

Tüm atölye çalışmaları kendi alanında uzman olan Design Quarter Ehrenfeld, Domaine de Boisbuchet, Made in Şişhane, SALON Amsterdam ve TAG Platform gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yönetiliyor. Çalışmalar süresince, mimarlık, grafik tasarım, geri dönüşümlü malzemeler, ihtiyaç kavramı, kağıt ile takı tasarımı, geleceğin yemek kültürü, ürün tasarımında özelleştirme, deri tasarımı, aydınlatma ürünleri, herkes için tasarım, kil  ve seramik gibi alanlarda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları’na katılmak üzere İstanbul’a gelen tasarımcılar arasında, Designer of the Future ödülüne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden şef Marc Bretillot, mimarlık dünyasının yakından tanıdığı Luis Urculo, ürün tasarımı ve özellikle Hermes, Fendi gibi önde gelen markalarla yaptığı çalışmalarla isminden söz ettirmiş olan Anon Pairot ve doğal ve gündelik malzemelerle değerli takı tasarımları gerçekleştiren Amina Agueznay gibi tanınmış isimler yer alıyor.

Atölye programında yer alan tüm katılımcıların izleyeceği ve atölye liderlerinin üniversite öğrencileri ile birlikte yaptıkları çalışmaları özetleyecekleri ve seçilmiş örnek işlerini sunacakları genel sunum toplantısı, 27 Mart Salı günü Beyoğlu Gençlik Merkezi’nde saat 09.30’da başlayacak. Tüm gün sürecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak sunumlar, İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alacak atölye çalışmaları sunumlarına da bir ön hazırlık olacak.

İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarından Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA’nın yanı sıra Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim sponsorluğunda gerçekleştirilen Atölye Çalışmaları sonucunda ortaya çıkan işler, fikirler, ürünler ile sürecin kendisi, İstanbul Tasarım Bienali süresince çalışmaların yapıldığı mekânlar/ortamlarda sergilenecek. İstanbul Tasarım Bienali, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda 13 Eylül-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları’nın genel sunum toplantısında sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Atölye çalışmaları programıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi ekte bulabilirsiniz.


İSTANBUL TASARIM BİENALİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI GENEL SUNUM TOPLANTISI

Tarih:  27 Mart 2012, Salı
Saat:  09.30-17.00
Mekân:  Beyoğlu Gençlik Merkezi
(Şahkulu Mahallesi Meşrutiyet Caddesi No:127 Şişhane  Beyoğlu)


Bilgi için:

Ayşe Bulutgil   (212) 334 07 11
Berna Özdemir   (212) 334 07 12
Özlem Bekiroğlu      (212) 334 07 14
Erkmen Kayıket    (212) 334 07 27
İSTANBUL TASARIM BİENALİ ATÖLYE ÇALIŞMALARI PROGRAMI

• Design Quartier Ehrenfeld & Made in Şişhane  (More Than Design)

Made in Şişhane ve Almanya-Köln’de az gelişmiş bölgelerin yaratıcı yollarla gelişimini sağlayan Design Quartier Ehrenfeld (DQE) ortaklığında düzenlenecek “More Than Design” atölyesi, İstanbul’un Şişhane bölgesindeki aydınlatma üreticilerinin kalkınmasını amaçladı. Atölye çalışmasının yürütücülüğünü, aydınlatma üniteleri konusunda uzman Alman genç tasarımcılar, Felix Stark, Joerg Mennickheim, Katharina Pawlik, Pierre Kracht ve Ulrich Exner üstlendi. Şişhane bölgesindeki aydınlatma üreticilerinin potansiyelini açığa çıkartmayı hedefleyen çalışmaya, Siegen ve FH Mediadesign Düsseldorf üniversite öğrencilerinin yanı sıra Türkiye'deki üniversitelerin endüstriyel tasarım, mimarlık, film ve medya bölümlerinden öğrenciler katıldı. Karaköy’deki Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen atölye çalışması boyunca, katılımcılar Alman tasarımcılarla eşleşti; birlikte beş gün boyunca Şişhane’de yer alan aydınlatma atölyelerini gezerek, kendi tasarımlarını uygulatma fırsatı buldular. Ortaya çıkacak aydınlatma üniteleri, İstanbul Tasarım Bienali süresince Galata-Şişhane bölgesinde yer alan kafe, restoran, otel gibi farklı mekânlarda sergilenecek. Aynı sergi 2013 yılının Ocak ayında Almanya’nın Köln kentinde de yer alacak.

• Domaine de Boisbuchet Atölyeleri

İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Alexander von Vegesack tarafından kurulan Domaine de Boisbuchet, mimarlık ve tasarım konularında uluslararası atölye çalışmaları yürütüyor. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Domaine de Boisbuchet ile yapılan işbirliğiyle kendi alanlarında uzmanlaşmış beş tasarımcının yürütücülüğünü üstlendiği beş farklı çalışma gerçekleştirildi.

Max Lamb ile Seramik, Kil Atölyesi 

Bu atölye çalışması, global tasarım forumu olan Design Miami/Basel’in 2008 yılında verdiği “Designer of the Future” ödülüne layık görülen Max Lamb yürütücülüğünde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü, Seramik Atölyesi’nde gerçekleştirilecek. Atölye çalışması VitrA sponsorluğunda yapıldı.

Marc Bretillot ile Yemek Tasarımı Atölyesi

Gastronomi Atölyesi, “ESAD Art and Design School of Reims”deki yemek tasarımı derslerinin kurucusu ve yürütücüsü olan Marc Bretillot liderliğinde Armutlu’daki Dükkan’da yapıldı. Yemek tasarımı konusunda fütürsitik bir yaklaşımla farklı ve deneysel çalışmaların yapıldığı çalışmada pişirme ve sunuş süreçlerinin tasarım ile olan ilişkisi de irdelendi.

Luis Urculo ile Mimarlık Atölyesi

Mimarlık dünyasının yakından tanıdığı tasarımcılardan Luis Urculo tarafından yürütülen atölye kapsamında, mimarlık, tasarım ve grafik tasarım disiplinleri arasındaki ilişkileri irdeleyen ve bu alanların limitlerinin zorlandığı çalışmalar yapıldı. Nef Gayrımenkul, Bebeköy’de yapılan çalışmanın sponsorluğunu Nef üstlendi.

Amina Agueznay ile Takı Tasarımı Atölyesi

Mimarlar Odası’nda yapılan atölye çalışmasını, takı tasarımı yöntemlerini mimarlık bilgisinden esinlenerek ortaya koyan Faslı tasarımcı ve mimar Amina Agueznay gerçekleştirdi. Çalışmalarını tamamen doğal ve günlük malzemelerle gerçekleştiren tasarımcı, takı konusunda alışılagelmiş algıları yıkan yöntemler ve farklı bir estetik sundu.

Anon Pairot ile Deri Tasarımı Atölyesi

Taylandlı ürün ve mobilya tasarımcısı Anon Pairot öncülüğünde İkitelli’de Matraş Fabrika’da yapılan atölye kapsamında, çeşitli deri malzemelerle özel bir koleksiyon hazırlandı ve tasarım süreçlerinde el işçiliğine vurgu yapıldıç Atölye çalışması Matraş sponsorluğunda gerçekleştirildi.


• Geri Dönüşümlü Malzemeler ile Mutlu Tasarımlar

İstanbul Tasarım Bienali ekibinden Merve Yücel ve Özlem Yalım Özkaraoğlu tarafından yürütülen atölye çalışması kapsamında, geri dönüşümlü malzemeler olan içecek kutuları, şişeleri ve kapakları ile insanları mutlu edecek objelerin tasarımı Coca-Cola sponsorluğunda gerçekleştirildi. Atölye çalışması, Altunizade’de Coca Cola’nın yerinde yapıldı.

• SALON Amsterdam/İstanbul

SALON/Amsterdam, Cathal McKee, Gijs Stork ve Manon Schaap tarafından kurulan, sanat, tasarım ve moda arasında ilham verici diyaloglar ve deneyimler yaratan bir tasarım projesi. Farklı malzemeler tasarımı konusunda uzmanlaşan SALON/Amsterdam, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında ROMAN Hazır Giyim’in sponsorluğunda yaptığı atölye çalışmasında organik kumaş kullanımına dikkat çekti. Atölye çalışması Fulya’da Yapı Endüstri Merkezi’nde (YEM) yer alan Material Connextion’da yapıldı.  Farklı tasarım disiplinlerinden gelen Hollandalı tasarımcılar,  Mattijs van Bergen, Desiree Hammen, NOMAN, Antoine Peters, Borre Akkersdijk, Hyun Yeu, VROONLAND, Reinier Bosch, BCXSY, farklı alanlarda modadan ürün tasarımına, nakıştan farklı ve deneysel malzemelerin kullanımına kadar çok geniş bir yelpazede çalışmalar yaptı ve ürünler tasarladı.

• TAG Platform

Kentsel tasarım ve kent mekânlarında farkındalık yaratma konusunda uzmanlaşan TAG Platform’un liderliğinde ve Koray Şirketler Topluluğu sponsorluğunda Sıraselviler’deki LUSH Hotel’de gerçekleştirilen atölye çalışması, sokakları ve insanların kentle, kentteki tasarım problemleri ile olan ilişkilerini ele aldı. Çalışmalar, bir yandan sokaklardaki insan hayatını zorlaştıran noktaları belirlerken diğer yandan da kendi ayrıcalıkları olan insanların kent yaşamı ile olan ilişkisini araştırdı. Atölyede katılımcılar, kent ile insanın “uyumsuz” olduğu yerleri belirleyerek ve bu analiz süresini projelendirerek bienal sürecinde sergileyecek. Ekip ayrıca, kent ile insanın “çakıştığı” noktalara birer sticker yapıştırarak buraları görünür kılmayı da planlıyor. Çalışmalar kapsamında EIDD (Design For All Europe) temsilcisi Peter Frank Kercher atölyede bulundu ve konu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

• Tasarımda Özelleştirme (Customization)

Vestel Tasarım Ekibi’nden Murat Hondu ve Nuray Işık tarafından İTÜ Maslak kampüsünde yer alan VesTech’te yürütülen çalışma süresince, beyaz eşyalardan televizyonlara kadar uzanan bir dizi ürün üzerinde belirli bir kavram çerçevesinde ürün özelleştirme süreçleri hakkında çalışmalar gerçekleştirildi. Atölye çalışanları, belirlenen 20 şehrin özelliklerini analiz etti ve ürünleri, tanımladıkları bu özellikler doğrultusunda özelleştirmeye yönelik tasarımlar gerçekleştirecekler. Bu atölye çalışması Vestel sponsorluğunda yapıldı.

• Temel İhtiyaçlar İçin Tasarım

Temel İhtiyaçlar İçin Tasarım atölyesi, Merve Titiz, Pınar Öncel ve Tuna Özçuhadar’ın önderliğindeki Sürdürülebilir Yaşam İçin Tasarım ve İnovasyon Girişimi tarafından yürütüldü. Mimarlar Odası’nda yaklaşık 25 öğrencinin katıldığı bu çalışma, sürdürülebilirlik tanımının alışılagelmiş algısının bir adım önüne geçerek, kavramın daha derinden algılanmasını sağladı. Çalışmalar süresince, günümüz tüketim toplumunun temel ihtiyaçlarının tanımlanması ve karşılanmasında tasarımın rolü araştırıldı.


Geri Dön