26 / 04 / 2024

İstanbul yatırımcılar için bir fırsat

İstanbul yatırımcılar için bir fırsat

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un yatırımcılar için bir fırsat olduğunu belirterek, "Bu fırsat kaçırılmamalı. Bürokratik engelleri kaldırarak yatırımcılarımıza, iş adamlarımıza elimizden geldiğince bu fırsatı vermeye çalışıyor





Topbaş, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Urban Land Institue (ULI) desteğiyle gerçekleştirilen "Forum İstanbul Uluslararası Yarıyıl Konferansı" çerçevesinde "Mimar Sinan'dan Olimpiyat Kentine" temasıyla Swissotel'de düzenlenen "Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları Konferansı"nın açılışında konuştu.


İstanbul'da hızlı göç ve plansız yapılaşmanın neden olduğu kaosun kentsel dönüşüm ihtiyacını ortaya koyduğunu, bu çerçevede kendilerinin de çarpık yapılaşma, çöküntü alanları ve kültürel mirasın yenilenmesi gibi çalışmaları bir bütün olarak ele aldıklarını belirten Topbaş, İstanbul'da yaptıkları en doğru işin İstanbul'un plan kararları ve arazi kullanım kararlarının boşluk bırakmadan planlama kararı olduğunu ifade etti.


Topbaş, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın çıktığını, 1/25.000'lik nazım İmar Planı'nın da meclise gönderildiğini kaydetti.


Topbaş, İstanbul'u Marmara ölçeğinde planladıklarını, nerede sanayi, nerede konut alanları olacağını belirlediklerini ifade etti.


Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkması ile insanların mülkiyet hakkına saygı duyarak, haklarını koruyarak dönüşüm çalışmalarını yürüteceklerini anlatan Topbaş, demokratik ülkelerde bu çalışmaların zor olduğunu, ancak İstanbullular'ın verdiği destekle bunu başaracaklarını söyledi.


Topbaş, "Şu anda İstanbul'un geleceğini çok daha iyi tasarlayarak daha düzgün hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.


Göçü önlemek için TOKİ'nin ülke genelinde farklı cazibe merkezleri oluşturduğunu, Marmara Bölgesi ölçeğinde de bazı eşikler oluşturulduğunu dile getiren Topbaş, "Yüzde 37 sanayi kenti olan İstanbul'un artık sanayiden ziyade kararların alındığı, kongrelerin yapıldığı, finans ve moda merkezi haline getirme adımlarını atıyoruz" diye konuştu.


-İSTANBUL'UN YENİ DÖNÜŞÜM ALANLARI-


İstanbul'un deprem riski taşıyan bir kent olduğunu ve 1 milyon 200 bin yapı stokuyla ilgili risk sinyalleri aldıklarını, bu nedenle yenileme alanları, depremle ilgili veya kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili çalışmaları birlikte yürüttüklerini belirten Topbaş, şunları kaydetti: "İstanbul doğu batı aksı boyutunda gelişmesini lineer tarzda yapamadığı için tek merkezli bir kentin ortaya koyduğu sorunları yaşamaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için İstanbul'da Planlama Merkezi'nin öngördüğü birkaç


yeni merkez ve alt merkezler oluşturmayı hedefliyoruz. Bunlardan birisi 555 hektarlık alanı kapsayan Kartal Alt Bölgesi. Bu bölgede geçmişte sanayi ile çevresine gelen yerleşimin getirdiği sorunları çözerek daha modern hale getirmek ve bir kent merkezi oluşturmak istiyoruz. Aynı şekilde 170 hektarlık alanda Küçükçekmece iç ve dış kumsal alanında ekolojik dönüşüm ortaya koyduk. Cendere'de sanayinin yerleştiği hat üzerinde 470 hektarlık alanı da kentsel dönüşüm ve yenileme alanı olarak aldık. Bu bölgeler İstanbul'un yeni noktaları olacaktır."


Topbaş, Kayabaşı bölgesinde yapacakları 90 bin konutun üçte birini depremle ilgili transfer alanı olarak düşündüklerini, ayrıca proje yarışması ile İkitelli'de önemli bir kent merkezi oluşturacaklarını ve 21. yüzyıla yakışır tarzda bu projeyi gayrimenkul sahipleri ve KİPTAŞ ile birlikte yürüttüklerini söyledi.


Aynı şekilde Bahçeşehir'de bir kent merkezi çalışması yürüttüklerini dile getiren Topbaş, bunları yaparken altyapı ve erişimi de ön planda tuttuklarını kaydetti.


-METRO 2008'DE İKİTELLİ'DE OLACAK-


İstanbul'da 54 kilometre uzunluğunda raylı sistem bulunduğunu, 72 kilometre uzunluğunda raylı sistem inşaatının devam ettiğini, 44 kilometre uzunluğundaki raylı sistemin de ihale aşamasında olduğunu anlatan Topbaş, 2012 yılına kadar hedeflerinin raylı sistem ağını banliyö hatları da dahil 250 kilometreye ulaştırmak olduğunu söyledi.


Görev süresi içinde 13 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun yüzde 60'ını ulaşım yatırımlarının oluşturduğunu, 2012 yılına kadar ulaşım için 15 milyar dolar yatırım hedefi koyduklarını kaydeden Topbaş, 2008 yılı sonuna kadar İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ne metroyu götüreceklerini bildirdi.


Görev süresi içinde İstanbul'un dikkate değer bir şehir haline geldiğini, 2009 yılı içinde Dünya Su Forumu ile IMF Kongresi'nin İstanbul'da yapılacağını belirten Topbaş, "İstanbul'a yeni kongre alanları kazandırmak, otel kapasitesini artırmak bizim ana hedefimiz. İstanbul yatırımcılar için bir fırsat. Bu fırsat kaçırılmamalı.


Bürokratik engelleri kaldırarak yatırımcılarımıza, iş adamlarımıza elimizden geldiğince bu fırsatı vermeye çalışıyoruz. Gayrimenkuldeki artış baş döndürücü hızla artıyor. İmar yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapıyoruz. İstanbul gelecekte çok daha farklı bir kent olacak" diye konuştu.


Geri Dön