16 / 04 / 2024

Zübeyir Kemelek: Sivas yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya aday!

Zübeyir Kemelek: Sivas yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya aday!

Zübeyir Kemelek: Sivas, çeşitli sektörlerde sağladığı avantajları, kalifiye iş gücü ve tecrübesi, eğitim alanındaki gelişmişliği ve teknik danışmanlık hizmetleriyle yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmaya aday.




Potansiyelini ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma yolunda değerlendirme çabası içinde olan Sivas, çeşitli sektörlerde sağladığı avantajları, kalifiye iş gücü ve tecrübesi, eğitim alanındaki gelişmişliği ve teknik danışmanlık hizmetleriyle yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmaya aday. Sivas çok sayıda Anadolu Türk beyliğinin yanı sıra Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış, Osmanlı Devleti'nin en önemli eyaletlerinden biri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolda ise düzenlenen Sivas Kongresi ile önemli bir mihenk taşı konumunda olmuştur. 

Sivas ili 28 bin 619 kilometre karelik yüz ölçümüyle Türkiye'nin toprak bakımından en büyük ili durumunda, ilimiz, yüzölçümü, coğrafik konumu, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, tarjh, kültür ve tabiat varlıkları bakımından ülkemizin en önemli kentleri arasında yer alıyor. 

Sivas; yapılan, hâlâ devam eden ve yapılacak olan birçok yatınmla eğitimden sağlığa, kültürden spora, altyapıdan ulaşıma her alanda yatırım atağına kalkarak, büyüme ve çağı yakalama yolunda önemli adımlar atmıştır. Çevre illere bölünmüş yol ağlarıyla, hızlı tren yatırımlarıyla ve yakın bir zamanda Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı havaalanı terminal binamızla ilimiz, ulaşım alanında kat ettiği mesafeyi somut bir şekilde gösteriyor.

Bugün Sivas, önemli potansiyellerini ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma yolunda değerlendirme çabası içindedir. Bu alanlardan biri turizmdir. Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan ve UNESCO tarafından dünya insanlık mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa'nın yanı sıra Kangal Balıklı Kaplıca, Kangal köpeği, Gökpınar Gölü, Şuğul Kanyonu, Eğiri Çimen Yaylası, antik kent Sarissa, Buruciye (Şifaiye), Gökmedrese ve daha nice kültür değerine sahip ilimiz, turizmde de iddialı bir yapı sergiliyor. Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu, Marka Kent Sivas projeleri ile yapılması planlanan kültür merkezi de ilin kültür ve turizmine değer katacaktır. 

Mimari ve halk kültüründeki zenginliğiyle kültür turizmine hitap eden ilimiz, akarsu ve golleriyle doğa turizmine, kaplıcalanyla da termal turizme elverişlidir. 

Kangal Balıklı Kaplıca'nın kullanım alanı Kangal Kalkım Köyü Jeotermal Turizm Merkezi Projesi'nin gerçekleşmesi sonucu daha da genişletilmiş olacaktır. İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilecek olan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi de ilimiz turizmine değer katacaktır. 18 milyon 800 bin TL bedelli projede teleski-telesiyej ihalesi yapılmış olan bölgede direk ve istasyon kurulumu çalışmalan devam ederken, yol yapım çalışmalarında sona gelindi. Ayrıca yapılacak tesis ve otellerin projeleri tamamlandı. Ankrajların yapımının ardından ilk etap tamamlanarak, 2014 yılı Ocak ayından itibaren faaliyete geçecektir. 

Kent, tarımsal ürün çeşitliliğiyle dikkat çekiyor Turizmin yanı sıra Sivas, tarım ve hayvancılık alanında da gelişmeye açık bir ildir. Geniş yüzölçümü, coğrafi özellikleri ve yatırımcıya sunduğu imkanları ile tarım ve hayvancılık sektöründe gerekli altyapıya sahip olan ilimiz, ürün çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Artık, Sivas'ta buğday, pancar, hayvan yemi, vişne, elma gibi ürünlerin yanı sıra patates, çilek, ahududu ve böğürtlen de yetiştiriSivas; yapılan, hâlâ devam eden ve yapılacak olan birçok yatırımla eğitimden sağlığa, kültürden spora, altyapıdan ulaşıma her alanda yatırım atağına kalkarak, büyüme ve çağı yakalama yolunda önemli adımlar atmıştır. 

liyor. Bunun yanında Sivas, patates üretimi ve patates tohumu üretimi konusunda da önde gelen iller arasındadır. Organik tarıma da uygun olan Sivas, bu yönde başarılı çalışmalann yapıldığı bir ildir. Son zamanlarda hayvancılığın geliştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar 13 milyon 300 bin TL ihale bedelli Et ve Süt Entegre Tesislerinin Yapımı Projesi ile daha da geniş bir alanda değerlendirilip, halkın istifadesine sunulacaktır. 

Son yıllarda sağlık alanında yapılan hizmetler de gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık ihtiyacını giderecektir. 

Sivas'ta yapımı devam eden 600 yataklı eğitim ve araştırma hastanesinin yapımının tamamlanmasıyla birlikte kaliteli ve etkili sağlık hizmetleri bölge halkına sunulacaktır. 

Aynca bu yatınmla birlikte şehir merkezinin de büyüyeceği düşünülüyor. 

Maden sektöründe önemli bir potansiyele sahibiz İlimiz maden sektöründe de önemli bir potansiyele sahip. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan madencilik sektörü, kentin gelişmesinde önemli bir yapıtaşıdır. Sivas'ta demir ve mermer başta olmak üzere altın, kurşun, çinko, sölestin, asbest, talk, kaolen, traverten, zeolit, linyit, kaynaklan yönünden önemli rezervler bulunuyor. 

Ayrıca kent, çeşitli sektörlerde sağladığı avantajlan, kalifiye iş gücü ve tecrübesi, üniversite başta olmak üzere eğitim alanındaki gelişmişliği ve teknik danışmanlık hizmetleriyle de yatınmcılar için bir cazibe merkezi olmaya aday. Elbette ki tüm bu çalışmalarımızda kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar arasındaki uyum bizlerin en büyük avantajı. Yurtiçi ve yurtdışında yaşayan hemşehrilerimizin de Sivas ile bağlarını koparmamaları, memleketlerine duydukları sevgi ve ilgi de çalışmalarımızda bizi teşvik ediyor. 


Dünya 


Geri Dön