28 / 03 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı teknolojide de birinci!

İstanbul Yeni Havalimanı teknolojide de birinci!

29 Ekim’de hizmete açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olmasının yanı sıra, sahip olduğu teknolojileriyle de adından söz ettirecek



 

Posta gazetesi yazarı Erdal Kaplanseren, bugünkü yazısında İstanbul Yeni Havalimanı'nı kaleme aldı. İşte Kaplanseren'in o yazısı...

29 Ekim’de açılacak olan İstanbul’un yeni havalimanı, dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olmasının yanı sıra, sahip olduğu teknolojileriyle de adından söz ettirecek. Robot yardımcılar, sürücüsüz servis araçları, yüz tanıyan kameralar ve daha fazlası yeni havalimanında hizmete sunulacak!

Tüm dünyanın açılış gününü merakla beklediği yeni havalimanını ziyaret ettik ve kullanılacak teknolojileri inceledik. Havalimanlarındaki yaşam tarzını büyük oranda değiştirecek olan akıllı teknolojiler, yolcuların deneyimlerini zenginleştirirken stres seviyelerini de azaltacak.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ

Örneğin, biyometrik tarama ve gelişmiş pasaport kontrolüyle yolcular kayıt işlemlerini daha hızlı tamamlayabilecekler. Üç boyutlu hologram sistemleri, şarj fonksiyonlu akıllı alışveriş arabaları, mobil yazar kasalar ve benzeri pek çok yeni deneyimle yolcular kendilerini teknoloji üssünde hissedecek. ‘Sihirli Ayna’ uygulaması, müşterilerin fiziksel olarak denemeden saat, giysi veya makyaj ürünlerinin üzerlerinde nasıl durduğunu sanal olarak görmelerine olanak sağlayacak.

ÖZEL MOBİL UYGULAMA

İGA, yolcular için özel bir uygulama da geliştirmiş durumda. Evden uçuş kapısına kadar navigasyonla yer gösteren uygulama, uçuşa kalan süreyi de güncel biçimde ekrana getiriyor. Bu uygulama ile online rezervasyon, dinamik yön bulma, uçuş takibi, bagaj takibi, alışveriş ve temassız ödeme yapmak mümkün olacak.

ARTIK BAGAJLAR KAYBOLMAYACAK

Yolcuların en önemli korkularından biri olan bagaj kaybetme de yeni havalimanında tarihe karışacak. RFID teknolojisi sayesinde, her bir bagaja etiketlerle verilecek olan kimlik numaraları, havalimanın her yerinde anında tespit edilebilecek. Video analiz teknolojisi sayesinde bir yere bırakılan sahipsiz çanta veya paket, aşırı insan hareketi veya bağıran birileri olduğunda sistem anında tespit ederek güvenlik görevlilerine bildirecek. Havalimanındaki yüz tanıma özellikli 250 kamera polisin veritabanı ile haberleşecek ve tehlikeleri kişiler anında tespit edecek.


Geri Dön