23 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı'na yurtdışından teklif!

İstanbul Yeni Havalimanı'na yurtdışından teklif!

Yeni Havalimanı’nı inşa eden ve işletmesini yapacak İGA'nın ortaklarından Cemal Kalyoncu, yarın açılacak havalimanıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



Yarın açılacak Yeni Havalimanı'nda çalışacak personeller için eğitim süreci başlayacak. İGA’nın ortaklarından Cemal Kalyoncu, dev projeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul Yeni Havalimanı na yurtdışından teklif!

Yurtdışından teklif

Hürriyet'te yer alan habere göre Cemal Kalyoncu, yeni havalimanının tüm personel eğitimini Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde verildiğini açıkladı. Kalyoncu, “Güvenlik, şoför, yer hizmetleri gibi tüm alanlarda yeni işe alınacak kişilerin hepsini İstanbul’da sürekli eğitim merkezimizde veriyoruz. Orada eğitimlerden geçemeyeni işe almıyoruz. Yeni havalimanı için bugüne kadar 3 bin 500 kişiye eğitim verdik. Bu devam edecek. Hedefimiz havalimanında çalışacak 20 bin kişiye eğitim vermek.

Havalimanı inşaatından sonra bize yurtdışından teklifler gelmeye başladı. Üç ayrı ülkede ihale açılacak. Bizi arayıp ihaleye katılmamızı istediler. Oraya teklif hazırlıyoruz. Bazılarına konsorsiyum, bazılarına da tek gireceğiz. Konsorsiyum işin büyüklüğü ve finansmanına bağlıdır. Bu ihaleler ocak-haziran arasında yapılacak.

Çin’deki havalimanını ben gördüm. Bizim havalimanının ilk fazının 4’te üçü büyüklüğünde. Bizim birinci fazdan küçük bir havalimanı. ‘Çin’de 12 milyar dolara, Türkiye’de 26 milyar Euro’ya yapılıyor’ diye eleştiriler oluyor. Orada devlet 12 milyar dolar cebinden vererek havalimanı yaptırmış. Bizim havalimanında devletin cebinden tek kuruş çıkmadı. Bizim birinci faz onlarınkinden daha büyük ve maliyeti 7 milyar Euro, dolar bazında 8 milyar dolar. Çin’de daha küçüğünü 12 milyar dolara yapıyorlar. İhaleye çıkarken devlet belirli bir yolcu garantisi verdi bize. Bu sayı karşılığında borç üstleniyor devlet. Hazine garantisi denilen iş aslında şu: ‘Müteahhit verdiği sözü tutmazsa ben havalimanına el koyarım, müteahhitin koyduğu öz kaynak da yanar. Ben alır işletirim’ diyor devlet” diye konuştu.

''3 milyon metrekarelik bina''

Yeni Havalimanı’nın belirlenen sürede açıldığını kaydeden Kalyoncu, “Toplam 3 milyon metrekare bina yaptık. Bunu 42 ayda bitirdik. Berlin Havalimanı 11 yıldır daha bitmedi. Biz 4 yılda finansman inşaatı açılışını yaptık. Bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısı büyük. Bize ciddi pres yaptı. Projenin bitişi onun sayesinde oldu. Yapım aşamasında 7-8 kere geldi kontrol etti” açıklamasında bulundu.

''İşçiler tepki vermiş...''

30 bine yakın işçinin çalıştığı havalimanındaki sorunlar hakkında da konuşan Kalyoncu, şu açıklamalarda bulundu: “Küçük aksaklıklar olabiliyor. İşçiler tepki vermiş ama sonra bazı kişiler ve gruplar durumu istismar etti. Devletimiz yardımcı oldu. O gün bizzat sabaha kadar orada bekledim. Çok kişinin çalıştığı yerde biz tedbir alsak da aksaklık olabiliyor. Ama telafi ediliyor. Biz iyi yaptığımız şeyleri anlatamadık. Orada ben ve ortaklarım işçilerle futbol müsabakaları yaptık. Her yıl bunu yapıyoruz. Onlarla zaman zaman bir araya geldik. Beraber spor etkinlikleri yapıyoruz, yemek yiyoruz. Ama bunları anlatmadık. 3 yıldır sorun çıkmadı da son anda neden çıktı? Bu işi istismar etmek için yapanlar oldu.”

İstanbul Yeni Havalimanı na yurtdışından teklif!

İstanbul Yeni Havalimanı na yurtdışından teklif!

İstanbul Yeni Havalimanı na yurtdışından teklif!

İstanbul Yeni Havalimanı na yurtdışından teklif!

Yeni havalimanının bağlantı yolu da açılıyor!

Yeni Havalimanı arsa fiyatlarını uçuracak!

İstanbul Yeni Havalimanı'na gidecek İETT hatları belli oldu!

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk yolcuları dünya liderleri!

45 soruda İGA!

İstanbul Yeni Havalimanı ihale sürecinde neler yaşandı?

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


Geri Dön