26 / 04 / 2024

İstanbul'da 180 kilometreyi aşkın metro hattı var!

İstanbul'da 180 kilometreyi aşkın metro hattı var!

Metrolar kent içi ulaşımın olmazsa olmazı. En uzun metro ağı 743 kilometre ile Şanghay’da bulunuyor. İstanbul’da diğer raylı sistemler hariç 180 kilometreden fazla metro hattı var. Moskova Metrosu ise sanat galerisinden farksız tasarımıyla eşsiz.



Dünyada nüfus arttıkça ve şehirler de her geçen gün daha kalabalıklaşınca, ulaşıma çözüm metro ağları ile sunulmaya başlandı. Sözcü'den Yavuz Alatan'ın haberine göre; Dünya genelinde 56 ülkede, 178 ayrı şehirde metro seferleri gerçekleşiyor. En uzun hat 743 kilometre ile Çin Şanghay'da yer alıyor.

İstanbul'da tramvay ve tren hatları hariç 180 kilometreyi aşkın metro hattı bulunuyor. Bu listede  Ankara  59 kilometre,  İzmir  ise 20 kilometrelik metro hatları ile arka sıralarda yer alıyor.

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Toei Metrosu günlük yaklaşık 8 milyon yolcu ile en yoğun hatların ilk sırasında. En çok durağa sahip olan metro 420 istasyonla ABD'nin New York kentinde yer alıyor. En uzun metro seferi ise 60.4 kilometrelik mesafe ile Çin'in Guangzhou kentinde gerçekleştiriliyor. En derindeki metro hattı 110 metre ile Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunuyor.

İstanbul da 180 kilometreyi aşkın metro hattı var!

HER DURAK FARKLI RENK

Rusya'nın başkenti Moskova'daki metro ise başka bir yere sahip. 400 kilometre uzunluğu ile en uzun 6'ncı metro olma özelliğine sahip Moskova'daki ağ, hem 239 istasyonu ile hemen hemen tüm kenti sarıyor hem de eşsiz tasarımı ile bir sanat galerisi geziyormuş hissi yaratıyor. Stalin'in emriyle 1931'de yapımına başlanan, aynı zamanda sığınak olarak tasarlanan ve 4 yıl sonra da hizmete sunulan metronun her durağında, dev avizeler, mermer sütunlar, heykeller ve süslemeler yer alıyor. Her istasyonun ruhu ve rengi de farklı şekilde tasarlanmış. Ruslar hangi istasyonda olduklarını, yazıları okumadan renginden ve dokusundan anlayabiliyor.

İstanbul'da bu yıl açılacak metro hatları!

İstanbul'daki raylı sistem projelerine 5 milyar liralık bütçe ayrıldı!


Geri Dön