24 / 04 / 2024

İstanbul'da 200 bin konutun dönüşmesi gerekiyor!

İstanbul'da 200 bin konutun dönüşmesi gerekiyor!

Yenibirlik Gazetesi köşe yazarı olan Yıldıray Gökkaya, bugünkü köşesinde "Bakanın söylediklerine dikkat" başlıklı yazısına yer verdi. İşte o haber...



Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulunda bir sunum yaptı. Deprem konulu bu sunumda söyledikleri elbette ki korkutucuydu. 2030 yılına kadar İstanbul'da 7 ve üzerinde büyüklükte bir deprem olacağını, hükümet olarak bu gerçeği bilerek hazırlık yapacaklarını ifade etti. Bakan'ın verdiği bilgiye göre böyle bir depremde beklenen zarar 180 milyar lira. Mevcut binaların yüzde 10-15'i yıkılacak ki bu da tahmini 600 bin binanın yıkılacağına işaret ediyor. 


Elbette bu söylem ve rakamlar daha önce de akademisyenler tarafından, deprem uzmanları tarafından dile getirilmişti. Ancak bir bakan i tarafından dile getirilince hem yeniden gündeme yerleşerek korkularımızı canlandırdı, hem " de hükümetin tehlikenin farkında olduğunu gözümüze adeta soktu. İşin bu kısmı iyi bile sayılabilir çünkü siyasi farkındalık nedeniyle deprem hasarlarına karşı önlem olarak görülen kentsel dönüşüm konusuna daha radikal daha sonuca getirecek önlemler alınabileceğini düşündürüyor. 


Sayın Bakanımızın İstanbul'daki dönüşüme dair verdiği rakamlar da kayda değer: Bakan Özhaseki, 200 bini İstanbul'da olmak üzere yılda 500 bin binanın dönüşmesi gerektiğini belirterek, bu adımla birlikte İstanbul'da 10 binden fazla can kaybının önleneceğini kaydetti. Dönüşümün ekonomiye katkısının 150 milyar TL olacağını vurgulayan Ozhaseki, "Kentsel dönüşümde bazı alanlarda tıkandık. İstanbul'da rezerv alan bulmakta zorlanıyoruz. Finansman temininde güçlük çekiyoruz. Belediyelere finansman sağlamak istiyoruz. İller Bankasındaki kaynakları ayıracağız" dedi. Ozhaseki, belediyelere 2 yıl geri ödemesiz olmak üzere 5 yıl vadeli finansman sağlayacaklarını belirterek, "Maliye'nin de bir miktar da olsa elini cebine atması lazım" diye konuştu. 


İstanbul'daki dönüşüm için valiliğe bağlı İstanbul Merkezi Proje Birimi'ni (İSMEP) özel konutların dönüşümü için de kullanacaklarını dile getiren Özhaseki, rezerv alan için ne kadar kamu arazisi varsa seferber edileceğini söyledi. Ozhaseki, tahsis edilip kullanılmayan kamu arazilerine el koyacaklarını ifade etti. Bakan Ozhaseki, 200 bini İstanbul'da olmak üzere yılda 500 bin binanın dönüşmesi gerektiğini belirterek, bu adımla birlikte İstanbul'da 10 binden fazla can kaybının önleneceğini kaydetti, 


Yenibirlik 


Geri Dön