18 / 04 / 2024

İstanbul'da 40 şirket 100 kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor!

İstanbul'da 40 şirket 100 kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor!

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın ardından inşaat şirketleri tarafından başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı, İstanbul çapında Kadıköy'den Zeytinburnu ve İkitelli'ye kadar 27 semtte, 100 civarında kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriliyor...



Kentsel Dönüşüm Yasası'nın ardından inşaat şirketleri tarafından başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı, İstanbul çapında Kadıköy'den Zeytinburnu ve İkitelli'ye kadar 27 semtte, Agaoğlu'ndan Taşyapı ve Teknik Yapı'ya kadar 40 şirket 100 civarında kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Bunların yanı sıra irili ufakk birçok şirket de araştırma yarışına girmiş durumda. 


Kentsel Dönüşüm Yasası, 2012 yılının sonunda yürürlüğe girdiğinden bu yana neredeyse hiç gündemden düşmedi. Önümüzdeki 10 yıl boyunca da düşecek gibi görünmüyor. Çünkü Türkiye genelindeki 20 milyon yapının yüzde 45'ini çürük yapılatın oluşturduğu tahmin ediliyor ve bunların söz konusu yasa çerçevesinde yenilenmesi bekleniyor. Bu da inşaat sektörü için büyük bir iş hacminin ortaya çıkması anlamına geliyor. Çürük yapıların yaklaşık üçte ikisinin İstanbul'da olması ve bu ilde metrekare fiyatlarının geçen zaman içinde daha da yükselmesi, Taşyapı'dan Ağaoğlu'na, Teknik Yapı'dan Yeşildağ inşaat'a kadar irili ufaklı birçok inşaat şirketinin kentsel dönüşüm çalışmalarına odaklanmasına yol açıyor. 


100 PROJE GELİŞTİRİLDİ 


Ekonomist dergisi olarak kentsel dönüşüm konusunda müteahhitlik kuruluşlarının yaptığı projeleri araştırdık. İstanbul genelinde Zeytinburnu'ndan Kartal'a, Eyüp'ten Kadıköy'e kadar 27 semtte, Keten İnşaat'tan Mutlu İnşaat'a kadar 40 inşaat firmasının 100 civarında irili ufaklı proje geliştirdiği sonucuna ulaştık. 


Kentsel dönüşümde, Kadıköy, Zeytinburnu, Basın Ekspres Yolu, Bomonti, Eyüp öne çıkan bölgeler. Görüştüğümüz şirketlerin neredeyse tamamına yakınının kentsel dönüşüm konusunda İstanbul çapında fırsat arayışları içinde olduklarını bildirmeleri de bu alanda önümüzdeki dönemde daha birçok projenin gündeme gelebileceğini gösteriyor. 


YENİ TÜRKİYE YARATILABİLİR 


Kentsel dönüşüm ile yeni bir Türkiye yaratma fırsatının yakalandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu şansın iyi kullanılmasıyla sağlam yapılardan oluşan düzenli kentler yaratılabileceğine işaret ediyor. 


İnşaat şirketlerinin kentsel dönüşüm faaliyetlerini desteklemek üzere kurulan Kentsel Dönüşüm Derneği (KENTDER) Genel Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının kırsal kesimi de içine alacak şekilde başladığını söylüyor. 


Plansız ve sağlıksız kentlerin Türkiye'ye ve insanlara yakışır kentlere dönüşümünü sağlayacak çalışmalarda tüm tarafların desteğinin ve katılımının önem taşıdığına dikkat çeken Erkanlı, "Bu seferberliğe inşaatçı ve yatırımcı kimliğimizle katılıyoruz. Herkesin fikirlerinin bu sürece dâhil edilmesi, ortak uzlaşı oluşturulması sürecine derneğimizle iştirak ediyoruz" diyor. 


BÜYÜK FIRSAT VAR 


Kentsel dönüşüm konusunda önümüzdeki dönemde projeler geliştirmeyi planladıklarını belirten Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "İlk projemizi bu yıl içinde Bayrampaşa'da hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bu projenin ardından İstanbul'un öne çıkan semtlerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapmayı planlıyoruz" eliyor. 


EKONOMİST


Geri Dön