16 / 04 / 2024

İstanbul'da arsa fiyatı dünya ile yarışıyor!

İstanbul'da arsa fiyatı dünya ile yarışıyor!

Dünyada arsası en pahalı 5 şehirden birinin İstanbul olduğunu belirten KLK Yapı Başkan Yardımcısı Atakan Kulak, bu durumun maliyeti artırdığını söyledi. Kulak, “5 dönüm için 20 milyonu gözden çıkarmanız gerek” dedi.



Taahhüt ve proje geliştirme alanında 70 yıldır faaliyet gösteren Adanalı Kulak İnşaat, İstanbul pazarında emin adımlarla ilerliyor. İstanbul’da KLK Yapı markası ile çalışmalarını sürdüren şirket, ilk büyük projesi Büyükçekmece’deki 44 villalık Valle Lacus’u teslim ettikten sonra, şimdi de Sarıyer, Etiler ve Beykoz’da yeni projeler geliştirmeyi hedefliyor.


1 YILDA 100 MİLYON DOLAR

İstanbul’un dünyada arsası en pahalı 5 şehirden biri olduğunu belirten Atakan Kulak, “Proje yapmayı düşünmediğiniz bir yerde bile 5 dönüm için 15-20 milyon lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor” dedi. KLK Yapı’nın yeni projeleri hakkında bilgi veren Atakan Kulak, Türkiye’nin mevcut koşullarını düşünerek sağlam adımlarla ilerlemeye çalıştıklarını söyledi. Kulak, “Bir yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırım yapıyor olacağız. 5 yıl içinde de yine senelik 100-150 milyon dolarlık yatırım ve projelerle ilerleyeceğiz” diye konuştu. İlk projeleri Büyükçekmece’nin ardından Sarıyer’de Panorama Suites projesini devreye aldıklarını söyleyen Kulak, inşaatın 2 ay önce başladığını belirterek, “Henüz reklamları başlamayan Panorama Suites projesinin satış ofisini görenler konut almaya geldi.  Şimdiden satış oranı yüzde 30’lar seviyesini buldu. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tiplerine yer veren projede metrekare fiyatları 7 bin 500 - 8 bin TL aralığında seyrediyor. Üniversiteye yakınlığından dolayı herşeyi anahtar teslim olarak mülk sahibine sunuyoruz.  Bir nevi bavulunu kap gel projesi. Bu nedenle hızlı kiralanacak ve yüksek kira rakamları olacak. En küçük 1+1 dairelerin 2500 liraya kiralanabileceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.


ETİLER’E 32 KONUT

Etiler’de 20 konuttan oluşan Garanti sitesini yıkarak kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Atakan Kulak, burada 2 bloktan oluşan 32 konutluk yeni bir proje yapacaklarını kaydetti. Kulak, şöyle devam etti: “Yıkımı gerçekleştirdik, ruhsatın ardından bu ay içinde ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Projede 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daire tipleri olacak.  En küçük konutun büyüklüğü 50 metrekare ve fiyatı da 370 bin lira seviyesinde.”


FİKİRTEPE’DEN VAZGEÇTİK

Kentsel dönüşüme girmelerinin tesadüf olmadığını söyleyen Kulak, şirket olarak katma değeri yüksek yerlerde arayışları olduğunu, Etiler’in de radarında bulunduğunu söyledi. İstanbul’da kentsel dönüşüm yapmanın kolay olmadığını savunan Kulak, “Örneğin 3 yıl bir lokasyonla ilgilenip sonra oradan vazgeçenler var.  Yıllar önce dönüşüm pilot bölgesi Fikirtepe ile başlangıçta ilgilendik. Ama 3 aylık bir araştırmanın ardından vazgeçtik, iyi de yapmışız” ifadelerini kullandı.


CADDE’DE ARSA PAYI YÜZDE 90’DA

İstanbul’da arsa maliyetlerinin Adana’nın neredeyse 3 katı olduğunu belirten Kulak, “Adana’da metrekaresi 1500 liraya konut satabiliyorsunuz. İstanbul’da bu fiyata konutu mal etmek bile zor” dedi. İstanbul’da arsaya yatırım yapmanın çok pahalı bir iş olduğunu vurgulayan Kulak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kat karşılığı oranları çok yüksek. İstanbul dünyada arsası en pahalı 5 şehirden biri.


Örneğin Bağdat Caddesinde arsa payı oranları yüzde 90’a çıkıyor.  10 katlı bina yıkıyorsunuz, tekrar yaparsanız 11 katlı bina yapabiliyorsunuz, bir katı size kalıyor. Kentin çoğu yerinde yüzde 60-70 kat karşılığı oranları konuşuluyor. Hatta bu oranların üzerin hava parası gibi ne için istendiği belli olmayan paralar da isteniyor. Bu yüksek oranlar elbette satış fiyatına etki ediyor ve nihai tüketicinin cebinden çıkıyor. İstanbul’da proje yapmayı düşünmediğiniz bir yerde bile 5 dönüm arsa alayım deseniz 15- 20 milyon lira parayı gözden çıkarmanız lazım.”


ÇAMLICA’YA LÜKS DAİRE

İstanbul’un Anadolu yakasıyla da ilgilendiklerini dile getiren Atakan Kulak, bu bölgeye yönelik projelerini şöyle anlattı: “Çamlıca’da lüks bir site yapacağız. Site 90 konuttan oluşacak. Akasya AVM’nin üstünde kalan arazide yapılacak projenin inşaatına Ağustos ayında başlamayı planlıyoruz. Kot farkının olduğu proje önü kapanmayan bir boğaz manzarasına sahip olacak. Ayrıca Beykoz’da da arazi geliştiriyoruz. Buradaki projeyi 2017 yılına yetiştirebiliriz.”


İLK 10 ŞEHİR

1- Münih


2- Berlin


3- Londra


4- İstanbul


5- Hamburg


6- Paris


7- Zürih


8- Stockholm


9- Moskova


10- Varşova


PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gayrimenkulde son gelişmeleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate Europe  2013 raporuna göre, İstanbul gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın en popüler 4. şehri.


Hamide HANGÜL/Karar


Geri Dön