29 / 03 / 2024

İstanbul'da deprem tekrarlama periyodu 43 yıl!

İstanbul'da deprem tekrarlama periyodu 43 yıl!

NG Araştırma Genel Müdürü Nedim Barut, deprem gerçeğiyle ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Vatandaşlara, 'Evlerimize dayanıklılık testi yapıldı mı?', 'Deprem sigortası var mı?', 'Yakınlarında toplanma alanı var mı?' gibi sorular soruldu.



NG Araştırma Genel Müdürü Nedim Barut, deprem gerçeğiyle ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Vatandaşlara, 'Evlerimize dayanıklılık testi yapıldı mı?', 'Deprem sigortası var mı?', 'Yakınlarında toplanma alanı var mı?' gibi sorular soruldu. Bunun yanı sıra İstanbul'da deprem tekrarlama periyodu 43 yıl olarak belirlenirken, İstanbul’un Marmara Denizi kıyıları 1. derece deprem bölgesi olarak açıklandı.

Kocaeli Gazetesi yazarı Mesut Akbulut, bugünkü köşesinde deprem gerçeğini ve insanların depreme hazır olup olmadıklarını kaleme aldı.

İşte Mesut Akbulut'un 'Depreme hazır mıyız, deprem gerçeğini ne kadar biliyoruz' başlıklı yazısı...

İzmir Depremi’ni geride bıraktık. Ama hala tartışması devam ediyor. NG Araştırma Genel Müdürü Nedim Barut, depremlerle ilgili bir araştırma yaptı. Burat, araştırmanın sonuçlarını bizimle paylaştı. Yaptığımız kamuoyu araştırmasının detaylarına geçmeden önce Türkiye'nin çok yakın geçmişindeki büyük depremlere bakalım.

1999 - Kocaeli depreminden sonra oluşan büyük depremler:

1999 Gölcük depremi 7.6 
1999 Düzce depremi - Bolu 7.1 
2011 Van depremi 7.1
2020 Elazığ depremi 6.8 
2020  İzmir  depremi 6.6 

**

NG Araştırma olarak insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu ve konu hakkındaki bilgilerini, geçmişten bugüne yaptığımız 4. araştırmamızla bir kez daha analiz ettik. 2– 6 Kasım 2020 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, aşağıdaki tablodaki iller genelinde 2054 kişinin katılımı ile online araştırma platformumuz benderimki sitesi üzerinde araştırmamızı gerçekleştirdik.

Araştırma yapılan iller ve katılımcıların oranı

İstanbul yüzde 45
İzmir yüzde 25
Kocaeli - Sakarya - Yalova yüzde 16
Düzce - Bolu yüzde 2
Van ve Çevresi (Hakkari - Ağrı - Bitlis) yüzde 5
Elazığ - Malatya yüzde 7

Deprem Bilgimiz Nasıl?

Özellikle risk altında olan bölgeler için uzmanlar alınması gereken tedbirler ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bizi sık sık uyarıyor. Araştırmamızda yüzde 13 oranında kişi deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitime katıldığını belirtirken yüzde 37'si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. Yüzde 44 medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken yüzde 6'lık oran deprem ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

Yakınlarında toplanma alanı var mı?

Araştırmamızda insanlara evlerinin yakınında deprem sonrasında toplanma alanı olup olmadığını sorduk. Her 10 kişiden 5'i toplanma alanının olduğunu söylerken 3'ü olmadığını belirtti. Kalan 2'si ise toplanma alanı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değil.

Deprem sigortası var mı?

Katılımcılarımızın yarısı deprem sigortalarının olduğunu belirtirken kalan yarısı ise uzun süredir deprem sigortası yaptırmadıklarını belirtti.

Deprem sigortası yaptırdığını söyleyen katılımcılarımızın hangi amaçla sigortayı yaptırdığını da analiz ettik. Her 10 kişiden 4'ü deprem sigortasını devlet desteğinden faydalanmak için yaptırdığını söylerken, 3'ü elektrik/su/doğalgaz hizmetlerini açtırmak için zorunlu olarak yaptırdığını belirtti. 2'si tapu işlemleri için zorunlu yaptırdığını söylerken kalan kişiler ev kredisi almak için yaptırdığını ifade etti.

Evlerimize dayanıklılık testi yapıldı mı?

Katılımcılarımıza yaşadaıkları evin kendilerine ait olup olmadığını sorduğumuzda her 10 kişiden 7'si kendi evleri olduğunu belirtirken, kalan 3'ü kendi evlerinde yaşamadıklarını ifade etti. Yaptığımız araştırmada insanlara yaşadıkları binada depreme dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığını da sorduk. Yüzde 18'i testin yapıldığını ve binalarının dayanıklı çıktığını belirtirken yüzde 2 yapıldığını ve binalarının dayanıklı olmadığını söyledi. Yüzde 42'lik bir oran binaları için böyle bir testin yapılmadığını ifade ederken yüzde 38'lik oran bu konu hakkında bilgi sahibi değil.

Deprem sonrası açık hava alanları 1. tercih!

İnsanlara deprem anında kendilerini güvende hissettikleri yerleri sorduk. Yüzde 91 oran ile insanlar kendilerini en fazla park gibi açık hava alanlarında güvende hissettiklerini söyledi. Yüzde 9 oranında kişi evini güvenli buluyor.
Uçak, araba, kamu binaları ve diğer yerleri güvenli bulanların oranı gittikçe azalıyor.

Yaşadığın yer deprem bölgesi mi?

Araştırmamızı yaptığımız illerden İzmir, Kocaeli ve Düzce 1.derece deprem bölgesi iken Van ve Elazığ 2.derece deprem bölgesi olarak tespit edildi. 

İstanbul’un Marmara Denizi kıyıları 1. derece deprem bölgesi; mega kentin Karadeniz’e yakın olan bölgeleri ise daha güvenli.

İstanbul’un pek çok bölgesinde en yakın “deprem tekrarlama periyodu” 43 yıl.

Katılımcılarımıza yaşadıkları bölgenin kaçıncı deprem bölgesi olduğunu sorduk. Yüzde 42'lik oran yaşadıkları yerin ne kadar riskli olduğunu bilmediğini belirtti. Yüzde 38'lik kesim 1. derece deprem bölgesinde yaşadığını belirtti. 

Depreme hazırlık için neler yapıyoruz?

Araştırmamızda insanların depreme hazırlıklı olmak için uyguladığı yöntemleri analiz ettik. Sonuçlar şöyle oldu:

Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili ailemi bilgilendirdim : Yüzde 51

Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili araştırma yaptım : Yüzde 47

Deprem anında düşme olasılığı olan eşyaları önceden sabitledim : Yüzde 34

Deprem sigortası yaptırdım / yapılmasını sağladım : Yüzde 25

Ev, iş vb. acil çıkışların kullanıma açık olduğunu kontrol ettim : Yüzde 25

Deprem çantamı hazırladım : Yüzde 23

Binamda dayanıklılık testi yaptırdım/yapılmasını sağladım : Yüzde 9

Herhangi bir hazırlık yapmadığını belirtenlerin oranı ise Yüzde 21.

Küçükçekmece ve Avcılar'a dikkat!

194 bin bina ağır hasar görecek!


Geri Dön