28 / 03 / 2024

Borsada neler oluyor? 2022 yılının gözdesi borsada beklentiler ne? Uzmanlar ne diyor?

Borsada neler oluyor? 2022 yılının gözdesi borsada beklentiler ne? Uzmanlar ne diyor?

Borsa İstanbul’da neler oluyor? Geçen yıl yatırım liginde en yüksek getiriyi sağlayarak şampiyon olan BIST 100 endeksi, son günlerdeki düşüşler ve volatil hareketler ile yatırımcısını üzüyor. Peki, borsa 2023 yılında nasıl bir seyir izleyecek?



Yeni yıla oldukça hızlı başlayan Borsa İstanbul, son günlerde oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Geçen haftayı sert hareketler ile kapatan Borsa İstanbul’da volatil hareketler bu hafta da devam ediyor. Haftaya olumlu başlamasına rağmen endekste yaşanan sert hareketler üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) piyasa bozucu eylemlere ilişkin açıklamalarda bulunarak bu tip eylemlere yönelik gözetim ve denetim faaliyetlerinin devam ettiği, tespit edilmesi halinde cezai yaptırım uygulanacağını belirtti.

Borsada neler oluyor? 2022 yılının gözdesi borsada beklentiler ne? Uzmanlar ne diyor?

Bu açıklamaların ardından Borsa İstanbul da devre kesici sisteminin çalıştığı belirtilerek açığa satış yapılabilen hisselerde ‘yukarı adım’ kuralının uygulanacağını duyurdu. Dünya Gazetesi’nden Bilal Bozkurt’un haberine göre, Borsa İstanbul'da sadece BIST 50 endeksine dahil hisselerde açığa satış işlemi yapılabiliyor. Devre kesici sistemi ise, ilgili payda aşırı değer kayıplarının meydana gelmesiyle  tetiklenerek yatırımcıların panik işlemler sonucu zarar görmesini en aza indirmek amacıyla kullanılıyor.

YUKARI ADIM KURALI NE DEMEK?

Borsa İstanbul’un duyurduğu; ‘Yukarı Adım Kuralı’ ise, piyasada açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üstünden olması anlamına geliyor.

Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya’ya göre, son yapılan açıklamalar ile SPK’nın ‘Ben buradayım’ mesajaını verdi. Çetinkaya, burada önemli olanın yatırımcının panik yapmaması olduğunu belirterek yaşanan son volatil hareketleri ise seçim takvimindeki belirsizliklere bağlıyor. Piyasaların belirsizliği sevmediğini söyleyen Çetinkaya, seçim takviminin belli olması ve jeopolitik risklerin azalması durumunda normalleşmenin hızlanacağını düşünüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön