19 / 04 / 2024

İstanbul'da en düşük deprem sigortası 110 TL!

İstanbul'da en düşük deprem sigortası 110 TL!

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yapılan değişiklik ile İstanbul'daki en düşük deprem sigortası 110 TL oldu. 



Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zorunlu deprem sigortasının (DASK) asgari prim tutarına yüzde 9.1 ila yüzde 15.79 oranında zamlandı. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yeni düzenlemeyle İstanbul'da en düşük DASK primi 95 liradan 110 liraya, Ankara'da 45 liradan 50 liraya yükseldi. Yeni evlerde geçerli olan DASK indirimleri kaldırıldı. Ayrıca 2000 yılından önce yapılmış tüm konutların prim yükü yükseldi. Primle birlikte teminatlar da yükseldi.

KAGİRLERE YÜKSEK PRİM

Yapılan değişikliğe göre, daha önce betonarme, yığma kagir yapılar ve diğer yapılar şeklinde olan 3'lü yapıdan yığma kagir yapıları çıkardı. Böylelikle primlerin hesaplanmasında kullanılan yapı tarzı ikiye düşürülürken ülke genelinde çok yaygın olan yığma kagir yapılı binalardaki konutların daha yüksek prim ödemesinin önü açıldı.

ESKİ BİNAYA YÜKSEK PRİM

Şimdiye kadar olan uygulamada 2007 yılı ve sonrasında yapı ruhsatı almış görece yeni binaların primlerine yüzde 10 oranında indirim uygulanan indirim kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle 2000 yılı ve öncesinde yapılmış olan tüm binaların DASK priminin yüzde 10 zamlı ödenmesine karar verildi.

Ayrıca yeni yönetmelikle bina veya site yönetimi tarafından konutların tamamının sigortalanması durumunda primlere uygulanmakta olan yüzde 20'lik indirim de kaldırıldı. Bunun yerine 3 ve daha az katlı binaların primine yüzde 10 indirim, 8 ve daha çok katlı binaların primine de yüzde 10 zam uygulamasına geçildi. DASK'ını 3 yıl peş peşe düzenli yaptıranlara uygulanan yüzde 20'lik indirime de son verildi.


İNDİRİMLERE SON VERİLDİ

Aynı düzenlemeye göre, DASK'ını 30 gün içinde yenileyenlere yapılan yüzde 10'luk indirim aynı kaldı. Ancak, betonarme yapılar dışındaki binalarda oturanların yenileme indirimi hariç tüm indirimlerine de son verildi.

Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 190 bin liradan 215 bin liraya yükseltildi. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri de çelik, betonarme ve karkas yapılar için 890 liradan bin 20 liraya, yığma kagir yapılar için 635 liradan 725 liraya, diğer yapılar için 310 liradan 355 liraya artırıldı. Deprem risk grupları, Türkiye Deprem Tehlike Haritası kaynakları, zemin koşulları ve bina öz nitelikleri kullanılarak oluşturulacak.

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği'nde değişiklik!


Geri Dön