19 / 04 / 2024

İstanbul'da ev kiraları ikiye katlandı!

İstanbul'da ev kiraları ikiye katlandı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ''İstanbul'da çok sayıda konut kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca, insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Bu durum İstanbul'da ev kiralarını ikiye katladı" dedi...



İstanbul'da yılbaşında başlayan konut kiralarındaki fiyat artışı devam ediyor.  İstanbul  Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ''İstanbul'da çok sayıda konut kentsel dönüşüm kapsamında yıkılınca, insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Bu durum İstanbul'da ev kiralarını ikiye katladı" dedi. Kira artışları bazı bölgelerde yüzde 80.


İstanbul'da konut kiralarındaki fiyat artış hız kesmiyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da birkaç sene öncesine kadar yüzde 20'lerde seyreden kira artışının yüzde 80'lere, Sarıyer, Bakırköy, Mecidiyeköy gibi merkez ilçelerde ise yüzde yüzlere dayandığını söyledi. Kira artışlarının başında kentsel dönüşüm çalışmalarının geldiğini belirten Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, "Binlerce bina yıkılınca, buralarda ikamet eden insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Konuta olan talep patlayınca kiralar da uçtu" dedi.


SATILIK ÇOK, KİRALIK YOK


Daire fiyatlarında yaşanan artışın ev almayı düşünen insanları tekrar kiraya yönelttiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Binlerce vatandaşın ev satın alma niyetini ertelemesi ve kiraya yönelmesi kiraların artmasında ikinci bir faktör olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.


SIKINTI 3-5 YIL SÜRER


İstanbulluların dönüşüme tabi tutulan binaların yerine yenilerinin yapılmasının en az 3-5 yılı bulacağını belirten Aşa, 5 sene sonra ev bolluğu yaşanacağını ve bu kez ev sahiplerinin kiracı arar konuma geleceğini ileri sürdü. İstanbul'un Fatih semtinde ev kiralarını ülkemize göç eden Suriyelilerin yükselttiği iddialarına katılmadığını belirten Aşa, yükselişin Arap turistlerden kaynaklandığını söyledi. Ev sahiplerininin Arap turistlere evlerini günlüğü 150- 200 dolardan kiraladığını belirten Aşa, "Ev sahipleri ayda 3 bin dolar kazanmak varken 1000 TL'ye Suriyeliye ev vermezler" dedi.


Boğaz da yalıların günlüğü bin dolar


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Tarabya, Sarıyer gibi boğaza yakın bölgelerin zengin ve geniş aileli Arap turistlerin istilasına uğradığını söyledi. Arap turistlerin boğazda 3-6 aylık gibi uzun vadeli kiralamalara gittiklerini belirten Aşa, ''Ağer konut villa veya yalıysa bir de boğazı görüyorsa günlük kirası 1000 doları buluyor. Bu da ayda 30 bin dolara tekabül ediyor'' dedi.



Yeni Şafak 


Geri Dön