26 / 04 / 2024

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kiraları son 1 yılda yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Tapusorcom tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporuna göre ülke genelinde il bazında 1000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya indi.



Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira artışlarının, konut satış fiyatlarının artmasının arkasından geldiğini dile getiren TSKB Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Makbule Yönel Maya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Pandemi ile birlikte 2 yıla yakın bir süre toplumun büyük kısmı çevrimiçi kendi evlerinde ya da memleketlerinde yaşamıştı. Dolayısıyla bu kopuştan sonra farklı amaçlarla kent merkezine dönme talebi aynı anda oluştu. Birden artan talep canlılığı da yükselen satış fiyatları ile birlikte kiralarda artışı hızlandırdı. Yeni konut sayısındaki azalma da artışlarda etkili oldu" dedi. Merkezi yerlerde kiralar arttıkça yönelimin daha çeperlere ya da eski konut stokuna kaydığını aktaran Maya, "Ayrıca kiralamalarda eskiden özellikle depreme dayanıklı olmasından dolayı tercih edilen yeni konutların artan rakamlar karşısında eskisi kadar ana belirleyici etken olmadığını görebiliyoruz" ifadelerini kullandı

ULAŞIM KOLAYLIĞI İKİNCİ PLANDA MI KALDI?

Kiralarını paylaşımlı olarak ödeyenlerin sayısındaki artışa da değinen Makbule Yönel Maya konuyla ilgili olarak "Paylaşımlı kira eskiden daha çok üniversite öğrencilerinde görülürken artık bekar nüfus için de bir alternatif, yine oda kiralamak da artan kira rakamları karşısında gider tarafını kişi bazında düşürebilmek adına bir alternatif olarak karşımıza daha sık çıkıyor. Ev-iş, ev-okul arasındaki mesafe uzaklığından ziyade artık ev-iş/ev-okul arasındaki ulaşım bağlantıları ve alternatif toplu ulaşım ağları da belirleyici kriter olarak daha sık karşımıza çıkıyor" dedi.

İstanbul da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

Tapusorcom tarafından yayınlanan‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporuna göre ülke genelinde şehir bazında 1000 lira altında kiralık daire olan il sayısı 16’ya indi. Bingöl, Niğde, Gümüşhane, Kırıkkale Nevşehir, Mardin, Adıyaman, Ağrı, Erzurum, Kastamonu, Kırşehir, Siirt, Aksaray ve Iğdır dışında kalan tüm kentlerde kira tutarlarıda 1000 liranın üzerine yükseldi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, ilk çeyrekte kiralık konut metrekare birim fiyatı 10 TL liradan, 14 liraya yükselen Konya ili yüzde 40'lık bir değer artışıyla ilk sıraya otururken, mega kent İstanbul, Yalova ve Nevşehir yüzde 33 artışla ikinciliği paylaşmış oldu. Söz konusu bu şehirleri yüzde 31'lik bir değer artışıyla  Adana  izledi. Mega kent İstanbul'da kiralık daire birim metrekare fiyatları 40 liraya çıktı.

Konut sahibi olmak isteyenlere müjde! Düşük taksitle, faizsiz ev almak mümkün…

2022 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

TOKİ'den 7 bin 500 ucuz konut geliyor! İşte proje proje tam liste!


Geri Dön