26 / 04 / 2024

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kiraları son 1 yılda yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Tapusorcom tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporuna göre ülke genelinde il bazında 1000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya indi.



Geçen yılın Mart ayından itibaren geçen toplam 1 senelik dönemde ülke genelinde konut kiraları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Resmi olarak açıklanan Emlakjetcom verilerine göre ülke genelinde ortalama kira bedeli 3 bin 100 lira şeklinde açıklanırken, mega kent İstanbul’da ülke ortalamasının iki katının da üzerine çıkarak 6 bin 500 liraya ulaştı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira bedelleri hızla artınca vatandaşların kiralık ev kriteri de değişmeye başladı. Öncedek, ev–iş arasındaki uzaklık, depreme dayanıklılık ve bina yaşı gibi önemli kriterler ön planda iken, artık öncelik ucuzluk oldu.

İstanbul da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

Artmaya devam eden kira bedellerinin bütçe içerisindeki payı da arttı. Resmi olarak açıklanan verilere göre TÜİK 2020 yılı ortalama kişi başı yıllık geliri 33 bin 428 lira şeklinde belirtirken, ülkemizde ortalama olarak aylık kira fiyatı 1300 lira şeklinde açıklandı. Resmi olarak açıklanan bu rakam vatandaşların senelik gelirinin de yüzde 47'lik kısmına denk geliyor. Daha sonraki senelerde kişi başı gelirin asgari ücretteki zam kadar arttığı düşünülürse, yapılan söz konusu hesaplamalarda yurttaşların gelirinin yüzde 61’lik kısmının kira masrafına ayırdığı belirtiliyor.

Peki konut kiralarken en çok bakılan kriterler arasında yer alan ulaşım geri planda mı kaldı? İşte detaylar...


Geri Dön