28 / 03 / 2024

İstanbul'da yapılması planlanan iki hastane mecliste!

İstanbul'da yapılması planlanan iki hastane mecliste!

Koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul'da yapılması planlanan iki hastane meclis gündemine taşındı. CHP'li Demirtaş, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul'da yapılması planlanan iki hastaneye ilişkin soru önergesi hazırladı. Demirtaş, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Demirtaş,  ''Coronavirüs nedeniyle dünyada ve ülkemizde pek çok alanda, çeşitli tedbirler alınmaktadır. Ülkemizden daha önce salgının başladığı ülkelerde özellikle sağlık alanında alınan tedbirlerde etkili ve hızlı uygulanabilir olanların ön plana çıktığı görülmektedir. Ülkemizde de coronavirüs nedeniyle günden güne vaka ve ölüm sayılarının arttığı bugünlerde sağlık alanında daha hızlı ilerlenmesi gerektiği ortadadır. Ayrıca alınan tedbirler kapsamında yürütülen süreçlerin şeffaf olmasına da özen gösterilmesi ayrıca önem teşkil etmektedir. Tüm halkımızı gerek tedbirler gerekse ülkemizdeki coronavirüs tablosu konusunda doğru ve tutarlı bir şekilde bilgilendirmek en az hastalıkla mücadele etmek kadar önemlidir. Çünkü vatandaşlarımızın gereksiz yere rehavete kapılmasına neden olmak ya da bir panik hali içinde olmalarına neden olabilecek tüm açıklamalar coronavirüse karşı verilen mücadelede süreci sekteye uğratacaktır. 

Ülkemizdeki sağlık tedbirleri kapsamında 3 Nisan 2020 tarihinde yapılan açıklama ile İstanbul'da Atatürk Havalimanı ile Sancaktepe olmak üzere iki salgin hastanesi kurulacağı ve bu hastanelerin de 45 gün sonra bitirileceği açıklanmıştır. Özellikle Atatürk Havalimanı'nın trafiğe kapatılan 17/35 L pistinin hemen yanında başlanan 1000 yataklı salgın hastanesi kamuoyunda yeri ve zamanlaması açısından büyük tartışmalara neden olmuştur. Havalimanında hastane inşaatına başlanan yerde, hastanenin bitmesiyle iki pistin artık kullanılamayacağı ifade edilmektedir. Oysa Atatürk Havalimanının hemen hastaneye çevrilebilecek terminal binaları ve otel binaları vardır. Atatürk Havalimanının terminal binalarının veya otelinin daha kısa zamanda veya daha ucuz maliyetle hastaneye dönüştürülme imkanı varken, daha uzun zamanda ve çok daha büyük maliyetle yeni hastane yapılarak, stratejik öneme sahip olan Atatürk Havalimanının bu şekilde kullanılamaz hale getirilmesi hem israftır, hem de akla başka sorular getirmektedir. Ayrıca Coronavirüs nedeniyle vaka ve ölüm sayılarının günden güne arttığı bugünlerde iki yeni hastanenin yapılması kararı “Salgin büyüyecek mi?", "Salgin süresi uzayacak mı? ve “ Yeni bir virüs patlamasından mi kaygı duyuluyor?" sorularını gündeme getirmiştir. İki hastanenin yapılacağının duyurulmasından 1 hafta sonra ise Sağlık Bakanı olarak “Yoğun bakıma geçişte azalma eğilimi sürüyor. Entübe edilen hasta sayısında düşüş var." açıklamasını yaptınız. Ayrıca, yine İstanbul'daki hastanelerin yoğun bakım bölümlerindeki doluluk oranlarının yüzde 59,5 olduğunu ifade ettiniz.''
Bu açıklamalar kamuoyunda kafa karışıklığı yaratacak niteliktedir. 45 gün içinde hizmete girebilecek iki hastaneye ihtiyaç duyulması vaka, ölüm ve entübe hasta sayılarında tutarsızlık olduğu kuşkusunu yaratmaktadır'' diye konuştu.

Demirtaş, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Sağlık söz konusu olduğunda tedbirlerin zamanında alınması hayati önem taşımaktadır. İstanbul'da yapılan açıklamadan çok daha öncesinde önerilen ve çok daha hızlı bir şekilde faaliyete geçebilecek alternatif hastane alanları gösterilmişken, 45 günde bitecek hastanelerde israrcı olunmasını anlamak mümkün değildir. Bir salgın hastanesinin 45 gün sonra bitirilmesi ve hizmete açılması, etkisi ve işlevi açısından hayatın olağan akışına çok da uymayan bir durumdur.''

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soruları:
1) Yoğun bakıma geçişte azalma eğilimi varsa, entübe edilen hasta sayısında düşüş varsa ve İstanbul'daki hastanelerde doluluk oranı yüzde 59.5 ise, neden İstanbul'a 45 gün sonra bitecek 2.000 bin kapasiteli 2 yeni hastane yapılmaktadır? 

2) Bu durumda İstanbul'da önümüzdeki günlerde vaka ve ölüm sayısının artması mi beklenmektedir? 

3) Eğer vaka ve ölüm sayısının artması beklenmekte ve salgın hastanesi yapılması elzem ise neden Atatürk havaalanının mevcut terminal binaları veya oteli daha kısa sürede ve daha az maliyetle salgın hastanesine dönüştürülmemektedir? 

4) Atatürk Havaalanına bu şekilde hastane yapip pistleri kullanılamaz hale getirilerek, acaba ileride Atatürk Havaalanı arsası, tamamen yapılaşmaya mi açılmak istenmektedir? 

5) Anadolu yakasında da yeniden salgın hastanesi yapılacağına, mevcut hastaneler salgın hastanesine dönüştürülmemektedir? 

6) İstanbul'da yapılacak iki salgın hastanesinin maliyeti nedir? 

7) Bu hastanelerin inşaatı neden ihale yapılmadan doğrudan Rönesans Holdinge verilmiştir? 

8) Devletimizin bu hastaneleri kendisinin yapacağı imkanları yok mudur? 

9) 45 günde bitecek olan bu hastanelerin projeleri ne zaman yapılmış, kim tarafından ne zaman onaylanmıştır? 


Geri Dön