25 / 04 / 2024

İstanbul'daki konut kiraları rekora koşuyor!

İstanbul'daki konut kiraları rekora koşuyor!

İstanbul’da bazı bölgelerdeki kira fiyatlarında görülen yükseliş, kiralık ev arayan vatandaşların tepkilerine neden oldu. Ev sahipleri, devlet memuru şartı, eşyalı satış, bir yıllık peşin kira gibi şartlar koşmaya başladı.



İstanbul’da bazı bölgelerdeki kira fiyatlarında görülen yükseliş, kiralık ev arayan vatandaşların tepkilerine neden oldu. Yeni Şafak Gazetesi'nden Şahin Şen'in haberine göre; kentsel dönüşüm, Kovid-19 pandemisi, özel şirketlerin lüks konut yapması, üniversitelerin açılması ve yabancıların ev talepleri İstanbul’da kira bedellerini geçtiğimiz birkaç ayda yüzde 70’e varan oranda yükseltti.

Kiralık konut arayanlar, fiyatlar sebebiyle mağdur oldu. Emlakçıların yüksek komisyon talepleriyle bazı konut sahiplerinin istekleri de kiracıları zor duruma sokuyor. 

İstanbul daki konut kiraları rekora koşuyor!

DEVLET MEMURU ŞARTI

Özellikle toplu konutların yer aldığı ilçelerde ev kiralarında yaşananyükseliş dikkat çekiyor. Evlerin yalnızca memurlara ve kurumsal firma çalışanlarına kiraya verileceği koşulu, konut arayanları  isyan ettiriyor. Halkalı Atakent bölgesinde kiralık konut ilanlarına bakıldığında evsahipleri ile emlakçıların sorduğu ilk soru “Ne iş yapıyorsunuz?” olarak öne çıktı. Bazı emlakçı ve konut sahipleri ise direkt olarak “657’ye tabi devlet memuru değilseniz detay konuşmayalım” diyor ve eve ilişkin bilgi vermiyor.

İstanbul daki konut kiraları rekora koşuyor!

KEFİL DE MEMUR OLACAK

Emlakçılara “Devlet memuru olmazsa ev boş kalsın” diye koşul koyan konut sahipleri, ev kiralayacak olanlardan da memur olsalar bile 657’ye tabi bir devlet memurunu kefil göstermelerini istiyor. Ev kiralarındaki yükselişin bir diğer sebebi de profesyonel şekilde emlakçılık yapmayan kişiler oldu. Konut sahiplerinden 2000-2500 Türk Lirası'na konutları kiralayan bu kişiler, aynı daireyi 1000-1500 Türk Lirası daha pahalı bedelle ilana veriyor. 

İstanbul daki konut kiraları rekora koşuyor!

EŞYALI EV DAYATMASI

Evlerin eşyalı şekilde kiraya verilmek istenmesi de fiyatların artmasındaki başka bir sebep. 1+1 evlerin yüzde 60’ı, 2+1 evlerin ise neredeyse yarısı eşyalı şekilde kiralanıyor. Evlere konulan 3-5 eşya için kira fiyatının yüzde 25-40 arasında yükseltildiğini belirten emlakçılar, “Koronavirüs sürecinde kimse başkasının kullandığı eşyalı evlerde kalmak istemiyor” diyor. Yeni Şafak’ın ulaştığı ev sahipleri ise “Eşyaları kullanmak istemiyorsanız evin bir odasına koyun” diye konuştu. 

İstanbul daki konut kiraları rekora koşuyor!

BİR YILLIK KİRAYI PEŞİN İSTEDİLER

Kiralık konut arayanların tepki gösterdiği bir başka durum ise konut sahiplerinin yüksek depozito isteği oldu. Kiralık ev ilanlarında bakımsız, boyası bile olmayan evler için bile en az 2 kira depozito talep ediliyor. Bazı ev sahipleri daha da ileri gidiyor ve memur olmayan kiracılardan bazen 6 aylık, bazen 1 senelik kira bedelini peşin ödmeesini istiyor. Kimi emlakçıların ev bulunması zor olan yerlerde açık arttırmaya çıkarcasına konutu yüksek komisyon verene kiralaması da konut arayanların şikayetçi olduğu konulardan. Ev için anlaştıkları emlakçıya kontrat imzalamaya giden kiracılardan bazıları, “200-300 lira fazla kira isteniyor” diyerek yapılan fırsatçılığa dikkat çekti.

Kira fiyatları düşecek mi?

Ev kiraları en çok hangi ilçelerde arttı?

İstanbul'da kiralar hangi mahallelerde arttı?


Geri Dön